На українських АЕС аварійно зупинено енергоблоки: що відомо (оновлено)

Читать на русском
Автор
3596
Південноукраїнська АЕС
Південноукраїнська АЕС. Фото korrespondent.net

"Енергоатом" про зупинення Південноукраїнської АЕС поки що офіційно не заявляв

На тлі регулярних обстрілів росією українських АЕС у середу, 23 листопада, українськими телеграм-каналами пройшла інформація про аварійну зупинку енергоблоків Южно-Української АЕС (Миколаївська область).

Цю інформацію повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

Пізніше в Енергоатомі підтвердили відключення енергоблоків Південноукраїнської АЕС, пише "РБК".

"Так. Це пов'язано з руйнуванням мереж. Зі станцією все добре. Нікуди видавати електроенергію", — заявив спікер "Енергоатому" Леонід Олійник.

Крім того, відключені енергоблоки Хмельницкої АЕС.

Вже вранці 24 листопада міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону повідомив, що атомні станції України почнуть працювати ввечері і після цього очікується скорочення дефіциту електроенергії.

Чому важливе електропостачання АЕС

Для охолодження та інших функцій безпеки навіть зупиненим реакторам потрібна електроенергія для охолодження. Щоб не сталося катастрофи, станції мають дизель-генератори, але вони можуть забезпечувати станції не більше кількох днів.

Нагадаємо, одна з українських АЕС — Запорізька в Енергодарі захоплена окупантами та регулярно втрачає повідомлення з енергосистемою. Навколо неї хотіли створити безпечну зону, але переговорний процес рухається неквапливо. Раніше "Телеграф" повідомляв, що ще одна українська АЕС була під російським ударом — дісталося Південноукраїнській АЕС у Миколаївській області. У такий спосіб окупанти встигли нашкодити всім АЕС України створюючи небезпечну ситуацію.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, яким чином може статися аварія на станції та наскільки серйозними можуть бути наслідки для оточуючих.