СБУ влаштувала черговий раунд сутички з УПЦ МП: де пройшли обшуки та кому оголосили підозру

Читать на русском
Автор
1287
СБУ продовжує обшуки в УПЦ МП
СБУ продовжує обшуки в УПЦ МП

СБУ зібрала докази провини керівника Почаївської духовної семінарії в антиукраїнській діяльності

Служба безпеки продовжує проводити обшуки на об’єктах Української православної церкви Московського патріархату. Цього разу правоохоронці здійснили контррозвідувальні дії у Свято-Покровському кафедральному соборі в Борисполі Київської області.

У пресслужбі СБУ пояснили, що подібні дії проводять у декількох цілях. По-перше, для перевірки даних щодо використання приміщень УПЦ для приховування диверсійно-розвідувальних груп, зберігання зброї. По-друге, для виключення використання афілійованих з центрами впливу в росії релігійних громад в якості "російського миру" та захисту населення від провокацій та терористичних актів.

сбу, УПЦ МП, обшуки
Обшуки у Свято-Покровському кафедральному соборі

Правоохоронці проводять огляд приміщень об’єктів УПЦ МП з метою виявлення заборонених предметів, а також проводять перевірку осіб щодо їх причетності до протиправної діяльності на шкоду суверенітету нашої країни.

Також у пресслужбі зазначили, що СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП, який поширював через соцмережі "повідомлення", які принижують українців. Крім того, своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті.

сбу, УПЦ МП, обшуки
СБУ повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП

Зазначимо, що ректором Почаївської духовної семінарії є Іов Шумський (Смакоуз Віктор Федорович).

Шумський Іов
Шумський Іов. Фото — УПЦ

У Службі безпеки наголосили, що ректор установи використовував анонімний профіль у Facebook для поширення деструктивного контенту у мережі. А для підготовки своїх матеріалів він користувався наративами російських пропагандистів.

Під час обшуків за його місцем проживання та у приміщеннях семінарії правоохоронці знайшли літературу, яка повторювала тези кремля щодо внутрішньої ситуації в Україні.

Архієпископу повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше під час обшуків на території приміщення Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП співробітники СБУ застали священника у ліжку з 17-річним хлопцем, який є півчим місцевого хору.