"Космічний" скандал із письменником Доржем Бату: у NASA відповіли, чи працював він у них

Читать на русском
Автор
Дорж Бату Новина оновлена 14 грудня 2022, 17:54
Дорж Бату

У NASA відповіли з приводу роботи Бату у відомстві

В американському Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) розповіли, чи працював у них український письменник Дорж Бату, якого нещодавно блогер Віктор Трегубов звинуватив у хибних фактах зі своєї біографії, зокрема, у брехні про роботу на космічне відомство США.

Як пише BBC Україна, редакція звернулася з приводу Бату до NASA. На запитання кореспондента, чи правда, що український письменник працював оператором корекції траєкторії у відомстві, там відповіли: "Він не працював на NASA. Наша заява — це інформація, яку ми повинні надати".

При цьому на уточнююче питання журналіста там заявили, що Андрій Васильєв (справжнє ім’я Доржа Бату) таки мав відношення до відомства.

"Андрій Васильєв працював із підрядником NASA у 2013-2016 роках, але на даний момент він не пов’язаний з агентством. Його погляди не відображають офіційні погляди NASA чи уряду Сполучених Штатів", — передає видання відповідь NASA на запит.

На прохання ширше розкрити повноваження Васильєва чи подробиці його діяльності, у NASA поки що не відповіли.

У матеріалі BBC наголошується, що у відомстві заявили, що Бату працював у NASA у період з 2013 по 2016 рік, проте сам письменник, наприклад, в інтерв’ю "Українській правді", опублікованому 2 червня 2018 року, говорить про свою роботу зараз.

Він розповів, що 2013 року потрапив на посаду лаборанта на виробництво, яке виробляє деталі та вузли для космічних апаратів. Вже через три роки (тобто з 2013 по 2016 рік) Васильєв начебто з лаборанта перейшов на інженерну посаду фінального інспектора і дає зрозуміти, що станом на час розмови (червень 2018 року) працює там.

Нову роботу він нібито отримав, віднісши резюме до "агентства з працевлаштування людей в авіакосмічній галузі".

"Коли я прийшов у NASA, одразу сказав HR-у, що я не маю технічної освіти. Почув: "Нас абсолютно задовольняє ваш бекграунд", — заявив Бату в інтерв’ю.

На запит ВВС вже відреагував і Трегубов, який зазначив, що "Андрій Васильєв каже правду, коли стверджує, що мав стосунки з підрядником NASA. І лише тоді він каже правду".

Передісторія

Тиждень тому (7 грудня) український блогер та військовий Віктор Трегубов вибухнув звинуваченнями на адресу Доржа Бату. Згідно з його твердженнями, письменник приписує собі неіснуючі заслуги, зокрема роботу в NASA. Крім того, Трегубов заявив, що Васильєв вигадав інтерв’ю з російським опозиціонером Олексієм Навальним. Трегубов наголосив, що письменник набирає соціальний (та й фінансовий) капітал на відвертій брехні.

У своєму посту військовий стверджує, що має власні джерела в NASA, а на відправлений запит про роботу Бату отримав негативну відповідь. Після цього, за словами журналіста, Доржу Бату надійшло попередження з відомства і він на своє виправдання нібито заявив, що "працює у надсекретному проекті".

Після скандалу видавництво, з яким співпрацював автор бестселерів, заявило, що розриває контракт з Бату, оскільки більше не має до нього довіри.

Нагадаємо, в Україні вибухнув скандал навколо інших працівників пера — журналістки "5 каналу" зробили оголені фото для календаря на 2023 рік, виручка від продажу якого мала піти на підтримку нашої армії. Після цього у мережі здійнялася хвиля хейту на їхню адресу, однак головком ЗСУ Валерій Залужний поставив крапку у скандалі.