Сунак і Джонсон за Україну: посол пояснив, чи не ревнує британський прем’єр до свого попередника

Читать на русском
Автор
Борис Джонсон Новина оновлена 13 лютого 2023, 20:23
Борис Джонсон

Джонсон продовжує робити певні кроки, щоб допомагати Україні

Великий друг України, колишній прем’єр Великої Британії Борис Джонсон та Ріші Сунак, який зараз обіймає цю посаду, помітно різняться один від одного. Проте підтримка України з боку Британії залишається на тому ж рівні.

Про це посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив в інтерв’ю агенції LIGA.net.

"Сунак — більш стабільний, фінансист. Він хоче докопатися в кожній проблемі до кінця, зрозуміти, скільки це буде коштувати — чи є ресурси для певної дії. Наприклад, на допомогу Україні. Цим він відрізняється від харизматичного та холеричного Бориса Джонсона", — зазначив він.

На його думку, Джонсон надавав велику підтримку Україні й під час повномасштабної війни чотири рази приїжджав до нашої країни. Українці, своєю чергою, дуже переоцінюють емоційне зближення.

"Так сталося з Джонсоном: нормальний відхід одного лідера і прихід іншого в Україні був сприйнятий умовно як кінець світу. Але кінця світу не сталося", — додав посол.

На запитання, чи може Джонсон допомагати Україні без статусу прем’єр-міністра Великої Британії, Пристайко відповів, що зараз політик продовжує робити певні кроки, щоб допомогти нашій країні.

"Зараз Джонсон зустрічається з лідерами, поїхав до США, виступає, публікує статті. Він робить те, що потрібно Україні. І щиро в це вірить. Він двічі відвідав Україну ще тоді, коли був главою МЗС. Тобто це не так, що він вирішив підтримати Україну заради своїх політичних дивідендів", — каже Вадим Пристайко.

У британській пресі з’являлися зауваження щодо останньої поїздки Джонсона до України, оскільки зараз він звичайний парламентарій, а не обіймає посаду прем’єра, але попри це, зустрічали на найвищому рівні.

"Я думаю, що між політиками завжди існують ревнощі. Але вони – політики, вміють домовлятися і бачать межі. Сунак розуміє, як багато зробив Джонсон для України. А Джонсон розуміє, що більше не прем’єр, і дуже цінує увагу, яку приділив йому Зеленський", — підкреслив посол України у Британії.

За словами Пристайка, у президента України Володимира Зеленського вже сформувалися добрі стосунки із Сунаком. А українці, своєю чергою, звикли до Бориса Джонсона, і для них він уособлював Британію. Проте з приходом нової людини на цю посаду робота триватиме.

"Для нас не було жодної хвилини сумнівів, що за постаттю прем’єра стоїть вся Велика Британія. Буде інший — ми так само працюватимемо", — підсумував Пристайко.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Борис Джонсон розповів, як переконав Європу "зробити ставку" на перемогу України у повномасштабній війні з росією.