Байден у Києві: всі подробиці історичного візиту (фото, відео)

Читать на русском
Автор
10582
Джо Байден біля Михайлівського собору у Києві Новина оновлена 22 лютого 2023, 05:43
Джо Байден біля Михайлівського собору у Києві. Фото фото ОП

Байден гуляв столицею разом із Зеленським під звуки сирен

У Київ вранці 20 лютого після загадкового перекриття доріг приїхав президент США Джо Байден. Візит готували під великим секретом, подробиці не розголошували до останнього.

Коли на дорогах помітили кортежі, — з’явилися припущення, що вулиці перекрили у зв’язку з візитом іноземних гостей до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні 20 лютого. Однак цікаво, що такі заходи безпеки ще жодного разу не задіяли при візитах іноземних гостей. Як вдалося підтвердити "Телеграфу" із власних джерел, американський лідер приїхав до української столиці.

Розповідаємо у деталях та показуємо, як відбувався візит Байдена:

14:40 "Аби уникнути конфлікту ядерних держав" AP розповідає, що США перед поїздкою у Байдена провели "базову" розмову з росіянами.

Президент США відвідував зону конфлікту, де США або їхні союзники не контролюють повітряний простір. Тому відбулася "базова комунікація з росіянами" для забезпечення розв’язання конфлікту незадовго до візиту, щоб уникнути прорахунків, які могли б привести дві ядерні країни до прямого конфлікту.

З повітряного простору Польщі над Києвом стежили американські літаки-розвідники, зокрема бортовий радар E-3 Sentry та електронний літак RC-135W Rivet Joint.

Відносно невелика група помічників була проінформована про плани. Президент подорожував лише з кількома помічниками та двома журналістами.

14:30 — ймовірні кадри від'їзду Байдена з Києва:

14:17 — Поки Байден їде у Польщу, показуємо, як проходив його візит в Україну:

Фото з візиту Джо Байдена у Київ
Візит Джо Байдена у Київ
Фото з візиту Джо Байдена у Київ
Джо Байден та Володимир Зеленський у центрі Києва
Фото з візиту Джо Байдена у Київ
Джо Байден та Володимир Зеленський
Фото з візиту Джо Байдена у Київ
Президент США поклав квіти до Стіни Пам’яті полеглих Захисників України в російсько-українській війні

14:10Байден залишив Київ після візиту до столиці, який тривав близько шести годин. Про це повідомляє CNN та іноземні кореспонденти у Twitter.

За словами журналістів, які подорожували з ним, президент Джо Байден покинув столицю України, завершивши історичну подорож. Він прибув близько 8 ранку за місцевим часом (1 ранку за східним часом) і зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, а потім пройшовся центром Києва та пообіцяв, що США продовжуватимуть підтримувати Україну.

13:47 — З'явилося відео сьогоднішнього історичного візиту Байдена у Київ:

"Україна відчуває підтримку Сполучених Штатів і особисто Президента Джозефа Байдена у ці нелегкі часи боротьби", — йдеться у повідомленні.

13:33 — Ось ще більше подробиць від Джима Ла Порта з Rolling Stone про те, як Байден планував свій несподіваний візит у воюючу країну.

Президенту США Джо Байдену було надано "безліч планів" візиту в Україну. Розглядався варіант зустрічі Байдена та президента України Володимира Зеленського на польсько-українському кордоні чи у Львові.

Але Байден сам наполіг на тому, щоб він відвідав Київ.

13:32 — Голова МЗС Дмитро Кулеба про візит Байдена: "Це чіткий сигнал на болота — вас ніхто не боїться!"

Кулеба про візит Байдена
Міністр закордонних справ України підбив підсумки візиту

13:27 — Джо Байден анонсував передачу Україні 700 танків та тисячі бронемашин.

13:20 — У Києві на Алеї сміливості встановили дошку з ім'ям Джо Байдена:

Байден на Алеї сміливості
У Києві на Алеї сміливості встановили дошку з ім'ям Джо Байдена (фото Оксана Михайлова)

13:19 — Радник керівника ОП Михайло Подоляк вбачає у візиті Байдена у Київ напередодні річниці війни сигнал того, що росія програє:

13:15 — Байден заявив "загарбницька війна" путіна провалюється через рік після вторгнення в Україну. Він згадав початок війни, коли світ з тривогою спостерігав за нарощуванням російських військ вздовж українського кордону.

У своїй промові Байден згадав, як вони з Зеленським спілкувалися телефоном, коли "російські літаки були в повітрі, а танки йшли через ваш кордон".

"Ви сказали мені, що чуєте вибухи на задньому плані", — сказав Байден. "Я ніколи цього не забуду".

"Світ мав змінитися", — сказав він, нагадавши про те, про що Зеленський просив його зробити під час телефонної розмови: "Зберіть лідерів світу. Попросіть їх підтримати Україну"

"Через рік Київ стоїть. І Україна стоїть. Демократія стоїть", — заявив він. "Американці підтримують вас, і світ підтримує вас".

Байден заявив, що Київ "захопив частину його серця".

13:13 — Байден анонсував пакет військової допомоги на 500 млн доларів допомоги Україні, — СNN.

12:55 — Байден і Зеленський дали спільну пресконференцію (версію англійською можна подивитися в YouTube SkyNews):

Байден і Зеленський
Байден і Зеленський дають спільну пресконференцію

Ключові моменти з промови Зеленського:

  • Результати сьогоднішньої зустрічі будуть продемонстровані на полі бою.
  • Зараз вони також говорили про зброю далекого радіусу.
  • Буде дуже значний пакет підтримки для України, який стане чітким сигналом, що агресія росії не має шансів.

Байден виступив другим та заявив, що важливо, щоб не було жодних сумнівів щодо підтримки США.

12:41 — У Києві зараз радник Байдена із нацбезпеки Джейк Салліван. Фото з ним публікує голова ОП Андрій Єрмак.

Джейк Салліван та Андрій Єрмак
Радник Байдена із нацбезпеки Джейк Салліван у Києві

12:35 — Байден оголосить про збільшення поставок зброї для України та більше санкцій проти рф після повернення з Києва (заява Байдена на сайті Білого дому):

  • Байден у Києві обговорює підтримку США України.
  • У четвер Байден оголосить про постачання критично важливого обладнання, включаючи артилерійські боєприпаси, протитанкові системи та радари повітряного спостереження, щоб допомогти захистити українців від повітряних атак.
  • Пізніше цього тижня США оголосять про додаткові санкції проти еліт та компаній.
Заява Байдена на сайті Білого дому
Історична заява Байдена на сайті Білого дому, ілюстрація з Telegram DeepState

12:29Тема переговорів Байдена і Зеленського, з'явилися перші подробиці (звіт Офісу президента України):

  • Відомо, що президенти України та США поспілкувалися у форматі віч-на-віч. Президент України зазначив, що говоритиме з президентом США про: ситуацію на фронті, а також про український народ, який переживає сьогодні надзвичайно важкі часи.
  • Байден відзначив важливість своєї присутності сьогодні в Україні, яка демонструє підтримку з боку США незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Української держави.

"Я думаю, що було б критично важливим не залишити жодного сумніву в тому, що США підтримують Україну в її війні проти жорстокої агресії", – зазначив Байден.

  • Президент США розповів про намір обговорити, як Сполучені Штати та союзники можуть найефективніше допомогти Україні в боротьбі за свободу та незалежність.
Зустріч Зеленського і Байдена
Президенти України та США поспілкувалися у форматі віч-на-віч

12:16 — Джо Байден прибув до Києва після кількагодинної їзди потягом від кордону з Польщею, повідомляє The New York Times. Видання описує візит як "демонстрацію рішучості".

Візит до Києва відбувся таємно:

  • Байден залишив Вашингтон без попередження після того, як вони з дружиною вечеряли в ресторані в суботу ввечері.
  • У вівторок вранці Байден уже був офіційно запланований на прибуття до Варшави з дводенним візитом, і офіційні особи неодноразово заперечували, що є будь-які інші плани, які вони могли б оголосити щодо поїздки в Україну, поки він там.
  • У неділю ввечері Білий дім оприлюднив публічний розклад на понеділок, у якому показано, що президент все ще перебуває у Вашингтоні та від’їжджає ввечері до Варшави, хоча насправді він уже був уже далеко.

12:08 — На сторінці Зеленського у Telegram з'явився допис про візит Байдена у Київ:

"Джозефе Байдене, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців", — йдеться у повідомленні.

Володимир Зеленський запостив фото з Джо Байденом у Telegram
Зеленський подякував Байдену

12:06 — А ось і відео, як президент України Володимир Зеленський із американським колегою вшановують Героїв Небесної сотні:

12:00 — з’явилися перші фото Байдена у Києві. Байден приїхав з несподіваним візитом до Києва і, попри повітряну тривогу, поклав квіти до Стіни Пам’яті полеглих Захисників України в російсько-українській війні. Ексклюзивні фото із місця подій зробив кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов:

Джо Байден Київ фото
Байден під час повітряної тривоги поклав квіти Героям Небесної сотні

Більше фото дивіться тут.

Як повідомляв "Телеграф", президент США Джо Байден анонсував важливе звернення 21 лютого, зокрема, до росіян і президента рф володимира путіна, — експерти розповіли, про що воно може бути.