Раду хочуть закрити для проросійських депутатів - готовий законопроект

Читать на русском
Автор
Законопроект ініціювали нардепи від двох партій
Законопроект ініціювали нардепи від двох партій. Фото Ілюстративне фото

Чинних нардепів від проросійських партій вимагають достроково позбавити мандата

Народні депутати від двох партій — "Голос" та "Слуга народу" — хочуть заборонити депутатам від проросійських партій брати участь у виборах. У Верховній Раді 6 березня було зареєстровано відповідний законопроект №9081.

Про це повідомляє LB.ua із посиланням на автора законопроекту, народну депутатку від фракції "Слуга народу" Галину Янченко. Окрім неї, ініціативу підтримали ще дев’ять народних обранців.

У документі сказано, що представникам від проросійських партій слід заборонити балотуватися до парламенту та рад всіх рівнів. Торкнеться ця заборона тих депутатів, які на момент початку війни в Україні були членами проросійських партій чи фракцій.

"Зараз високі ризики, що в наступних скликаннях парламенту та місцевих радах знову виявляться ті самі кремлівські агенти, які будуть обрані під новою політичною вивіскою, – наприклад, від умовної партії "За мир". І вони також продовжуватимуть підривну діяльність зсередини в країні та готувати ґрунт для можливих нових вторгнень країни-агресора", – сказала Галина Янченко.

Щодо чинних нардепів від уже забороненої в Україні партії ОПЗЖ, то їх потрібно достроково позбавити мандатів. Підставою для цього можуть бути обвинувальні вироки судів або позбавлення українського громадянства.

"За нардепами від колишньої ОПЗЖ є більш, аніж достатньо підстав для порушення кримінальних справ. Можна було б досить швидко дійти судових вироків. Це справді питання кількох місяців", — додала автор законопроекту.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що члена ОПЗЖ Юрія Бойка пропонують не позбавляти звання "Герой України". Його колега зареєстрував відповідний законопроект.