Нардеп пропонує не позбавляти Бойка звання "Герой України" — не надто нагрішив

Читать на русском
Автор
Юрій Бойко був одним із лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ
Юрій Бойко був одним із лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ. Фото Відкриті джерела

Замість того, щоб ухвалити законопроект №6163, нардепи відтягують час і вигадують нові

Чинний нардеп від забороненої в Україні партії ОПЗЖ Григорій Мамка пропонує не позбавляти його колегу Юрія Бойка звання "Герой України". Він зареєстрував у ВР законопроект, у якому пропонує позбавляти цього почесного звання лише тих, хто вчинив тяжкі злочини, а не через санкції.

Про це повідомляє "Рух ЧЕСНО", який дізнався про це під час засідання Комітету державної влади, 21 лютого. Нагадаємо, що Юрій Бойко був удостоєний звання "Герой України" у 2004 році від Леоніда Кучми за те, що домовився про газові угоди з Росією та Туркменістаном. На той час Бойко був керівником НАК "Нафтогаз".

За останній тиждень у Верховній Раді України зареєстровано чотири законопроекти, які стосуються порядку позбавлення державних нагород. Авторами проектів є представники фракції "Європейська солідарність" (№8407), "Голосу" (№8407-1), а також згаданий представник забороненої ОПЗЖ Григорій Мамка (№8407-3). Денис Шмигаль також зареєстрував законопроект №8407-2, в якому доручив робочій групі розглянути питання позбавлення звання "Герой України" та винести пропозиції на розгляд РНБО.

За словами лідера "Руху ЧЕСНО" Віти Думанської, у ВР створюється імітацію законотворчості. Існує законопроект №6163, який висвітлює аналогічну тему, який потрібно лише доопрацювати та виносити на голосування. Але натомість нардепи "тягнуть час".

"Парламент і тут тягне час, дає можливість представникам забороненої ОПЗЖ, які досі не позбавлені повноважень народних депутатів, подавати ініціативи, вигідні проросійським політикам. Мамка подавав свій альтернативний законопроект, що дозволяє представникам проросійських партій і надалі працювати у місцевих радах, якщо вони вийшли з фракції. І з питанням почесних звань він діє так само", — зазначає Віта Думанська.

Представники профільного комітету з питань держвлади визнали такого роду законопроекти політичним популізмом і "хайпом".

Також "Телеграф" повідомляв, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль не знайшов підстав для позбавлення Юрія Бойка звання "Героя України". За словами прем’єр-міністра, персональних санкцій щодо депутата від ОПЗЖ недостатньо.