Одного з нардепів хочуть усунути від засідань Ради - лаяв Єрмака та голову СБУ

Читать на русском
Автор
2214
Гео Лерос
Гео Лерос. Фото Liga.net

Голосування може відбутися вже цього тижня

У Верховній Раді України вимагають усунути позафракційного депутата Гео Лероса від участі у роботі парламенту за "порушення депутатської етики" під час засідання 7 лютого, на якому було призначено нового голову СБУ.

Про це повідомляє "Страна" з посиланням на свої джерела у парламенті.

За її даними, нардепи написали звернення до регламентного комітету Верховної Ради із вимогою усунути позафракційного депутата Гео Лероса від п’яти засідань. Все через те, що народний обранець "допустив образливі висловлювання на адресу СБУ та глави Офісу президента України Андрія Єрмака".

А 21 лютого Регламентний комітет Ради своєю більшістю схвалив звернення депутатів. При цьому це ще не остаточне рішення. За усунення має проголосувати Рада.

"Ймовірно, питання винесуть на голосування вже цього тижня. І якщо воно пройде, то Лероса усунуть від участі у засіданні Ради за фактом до кінця війни, оскільки в умовах воєнного часу в засіданнях Ради не оголошують перерву. Або до кінця поточної сесії влітку (якщо військовий стан на той час не скасують)", — йдеться у повідомленні.

У матеріалі стверджується, що за рішення нібито проголосували депутати всіх без винятку фракцій, а "засідання відбудеться цього тижня".

Нагадаємо, що така поведінка вже була притаманна Гео Леросу. Так, наприклад, ще 2021 року депутат показав Зеленському середній палець. Пізніше ГБР вручила йому підозру, яку він пов’язав зі своїм "інакодумством".

Додамо, що Гео Лерос з 24 червня 2019 року по 20 березня 2020 року був позаштатним радником Зеленського, але згодом перейшов у жорстку опозицію до чинної влади.

Так, 29 березня 2020 року Лерос опублікував кілька фрагментів відеозаписів, зроблених прихованою камерою, на яких кілька людей вели розмови, пов'язані з призначеннями на різні посади, при цьому один із них був похід на брата Андрія Єрмака — Дениса. На думку Лероса, Андрій Єрмак за посередництва брата продавав державні посади. Нардеп направив відповідне звернення до НАБУ, ДБР порушило справу проти нього відразу за чотирма статтями КК, а САП відкрила справу за фактом можливої корупції при призначенні до органів держвлади.

Андрій Єрмак пов'язав появу записів зі спробою зриву співпраці України з МВФ та підведення країни до дефолту. Денис назвав записи вирізаними з контексту, а скандал — цілеспрямованою атакою на його брата, який заважає деяким олігархам.

1 вересня 2020 року Лерос виступив з трибуни Верховної Ради і розкритикував Зеленського, звинувативши його в "злитті зі старою системою", кумівстві та "здаванні країни в оренду олігархам". Того ж дня фракція виключила його зі свого складу.

Після "плівок Єрмака" Гео Лерос опублікував т.зв. "плівки Тищенка". 2 жовтня 2020 року він оприлюднив фрагменти розмов, які він приписує Миколі Тищенку та Денису Комарницькому, лідеру фракції "Блоку Леоніда Черновецького" у Київраді (2008-2010). На цих записах нібито Комарницький розповідав Тищенку, як тікав від обшуків у справі про розкрадання коштів на будівництві Подільсько-Воскресенського мосту. На думку Лероса, президент Зеленський та голова його офісу Єрмак покривали корупційну діяльність Комарницького у Києві.

9 вересня 2021 року Лерос звинуватив Офіс президента в зливі операції з "вагнерівцями", після чого тодішній "слуга народу" Микола Тищенко влаштував з ним бійку за трибуною.