В чем СБУ подозревает "Пашу Мерседеса": появились интересные аудио, фото обыска и комментарий Малюка

Читать на русском
Автор
1707
Митрополит прощається з вірянами
Митрополит прощається з вірянами. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Силовики проводять обшуки за місцями проживання владики

У суботу, 1 квітня, представники Служби безпеки України офіційно повідомили про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю (більше відомому як "Паша Мерседес"). Священнослужителя обґрунтовано звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі, а також підтримці збройної агресії росії проти України.

"Паша Мерседес" отримав підозру від СБУ
Митрополиту вручили підозру

Про це повідомила пресслужба українського відомства, посилаючись на офіційний коментар голови СБУ Василя Малюка. Крім того, СБУ оприлюднили й компрометуючі аудіозаписи переговорів за участю підозрюваного.

У них священнослужитель повторює російські наративи про "війну Америки з росією до останнього українця", а також про те, що "війну спровокувала Україна".

"Ті не поступляться, бо знають за собою сили та мають чим. І вже сьогодні Херсон благовістуй радість велію, там уже й прапора російські скрізь, і все, все, все, а сюди.. і люди довольні. Люди довольні! Он показують по Інтернеті. От і всьо, звичайно, не поступляться", — йдеться в аудіо.

"Закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів. Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу! СБУ системно блокує усі спроби російських спецслужб, котрі прагнуть використовувати своїх агентів для нанесення шкоди інтересам та безпеці України", – пояснив очільник СБУ Малюк.

Попередньо встановлено, що у своїх публічних виступах священослужитель систематично ображав і принижував релігійні погляди українців, які відносяться до інших конфесій. Таким чином Лебідь провокував появу ворожих настроїв. Крім того, він неодноразово виправдовував російські злочини проти України.

Так, завдяки усім зібраним слідчими доказам, "Паші Мерседесу" повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Наразі силовики проводять обушки за місцями проживання та перебування владики, в рамках яких вже знайшли багато цікавого.

СБУ проводять обшуки за місцем проживання митрополита
Обшуки СБУ у "Паші Мерседеса"

Варто зазначити, що о 12-ій годині, священнослужитель викликаний на допит, після якого вирішуватиметься питання стосовно обрання для нього міри запобіжного заходу. Попередньо, нею може стати домашній арешт.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що, хоча офіційного підтвердження від СБУ чи інших правоохоронних органів поки не було, джерела нашого видання зазначили, що "Паша Мерседес" може опинитися під домашнім арештом.