Прогноз сумний: у ЄС розповіли, коли можуть скасувати заборону на польоти над Україною

Читать на русском
Автор
Польоти над Україною стануть доступними не скоро
Польоти над Україною стануть доступними не скоро. Фото telegraf.com.ua

Йдеться про повернення до звичних маршрутів літаків

Обмеження на польоти в повітряному просторі України, росії, Білорусі, а також Молдови триватимуть щонайменше до 2029 року.

Про це йдеться у прогнозі Європейської організації з безпеки аеронавігації (Євроконтролю) на найближчі сім років.

Головним чииннком, що впливає на розвиток авіасполучення, є повномасштабне російське вторгнення в Україну. Водночас негативно позначаються обмеження внутрішніх рейсів з екологічних міркувань, нестача персоналу в аеропортах і пов’язані з цим страйки.

"Обмеження в українському, російському, білоруському та молдавському авіапросторі залишаться чинними до кінця горизонту прогнозування (тобто мінімум до 2029 року, — Ред.)" — йдеться в документі.

Йдеться про повернення до звичних маршрутів літаків. Євроконтроль зазначив, що серед ключових чинників того, як повномасштабна війна впливає на цивільну авіацію, є загальне погіршення економічної ситуації, зниження прогнозів зростання ВВП у зв’язку з розривом ланцюгів постачання енергоносіїв, висока інфляція та падіння рівня довіри.

Зазначимо, що повітряний простір України для цивільних літаків закрито з 24 лютого 2022 року. Згодом країни ЄС та США закрили своє небо для російських літаків.

Нагадаємо, "Телеграф" писав, що на початку квітня з "Борисполя" таємно вилетів цивільний літак і приземлився у румунському місті Яси. Ми пояснили, навіщо це було зроблено.