Зеленський виступив у Гаазі: повне відео і головні заяви

Читать на русском
Автор
3449
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото УП

Усі воєнні злочинці рф мають понести відповідальність за скоєне, наголосив лідер

Президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Фінляндії — міста Гельсінкі. Український лідер вже встиг відвідати Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, де виступив із великою промовою.

Виступ Зеленського перед представниками громадськості та політичних кіл Нідерландів у четвер, 4 травня, оприлюднили на офіційному каналі Офісу президента.

Варто також зазначити, що перед початком промови український лідер наголосив, що воліє бачити у Гаазі і російського диктатора володимира путіна, якого МКС звинуватив у низці воєнних злочинів проти мирного населення України.

"Безумовно ми всі хочемо бачити тут іншого володимира (президента росії путіна — ред.), хочемо бачити його в Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії і це має бути здійснено тут у столиці міжнародного права. Я впевнений, це станеться, коли ми переможемо, а ми переможемо не лише на полі бою, не лише у двобої з агресією. подивіться як країни світу об'єдналися довкола допомоги українцям", — сказав він.

Крім того, Володимир Зеленський додав, що лише за останній місяць росія вчинила проти України вже 6 139 воєнних злочинів та нагадав смерті 23 мирних людей у Херсоні, яких напередодні вбили ракети окупаційної армії.

"За 9 років війни в Україні росія скоїла сотні тисяч воєнних злочинів", — додав він, наголосивши, що за всі ці криваві вчинки росія повинна нести відповідальність та відповідати за скоєне перед міжнародним трибуналом.

"Ми маємо трансформувати досвід Нюрнберзького процесу у сьогоднішні реалії. Ми виступаємо за створення такого суду", — заявив лідер України.

Серед інших гучних заяви президента й такі:

  • Я закликаючи світ не боятися – агресор повинен відчути всю повноту справедливості, це наша історична відповідальність. Світ має відчути себе у безпеці!
  • Ми не можемо допустити гібридний світ, пов'язаний із призупиненням бойових дій на фронті.
  • Світ повинен зупинити російські злочини, а ті, хто розв'язав війну, понести відповідальність.

Наостанок Зеленський звернувся до присутніх та закликав усіх віддати належне пам'яті мирних людей, життя яких забрали війни.

"Будь ласка, також загадайте українців, які сьогодні могли б бути живими, якби не ця агресія. Якби не війна, якої ми не хотіли, яку ми хочемо зробити останньою війною у світі й ми це зробимо", — підсумував він.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що лідерка нідерландської партії BoerBurgerBeweging (BBB) Каролін ван дер Плас відмовилась бути присутньою на виступі Володимира Зеленського у парламенті, наголосивши, що його "візит є недоречним". Своє рішення аргументувала тим, що саме 4 травня Нідерланди щорічно згадують віддають шану жертвам Другої світовій війні.