Чи можуть чоловіки виїхати за кордон за робочою візою: роз’яснення юриста

Читать на русском
Автор
712
Під час війни дуже обмежена кількість українських чоловіків має право на виїзд за кордон Новина оновлена 23 липня 2023, 10:17
Під час війни дуже обмежена кількість українських чоловіків має право на виїзд за кордон. Фото uapl.info

Сама по собі робоча віза не може бути підставою для виїзду чоловіка за кордон під час війни

В умовах повномасштабної війни з російськими окупантами лише невелика категорія чоловіків має право на виїзд за кордон. Юрист розповів, чи можуть виїхати з України чоловіки, які мають робочу візу.

Про це пише "Факти ICTV".

Як пояснив юрист Максим Боярчуков, робоча віза — це документ, який надає дозвіл на офіційне працевлаштування в інших країнах. Він відноситься до довгострокових та оформляється на строк від 1 року до 3 років. До повномасштабної війни власники робочої візи без проблем перетинали кордон та легально працювали в інших країнах.

Однак під час дії воєнного стану, за словами юриста, робоча віза будь-якої країни ЄС не може бути достатньою підставою для виїзду військовозобов’язаного з України. Вона не є документом, що підтверджує право постійного проживання за кордоном та не надає статусу особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Таким чином, із робочою візою виїхати за кордон мають право лише ті українці, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації або мають право на виїзд з України. Без документів, що підтверджують ці обставини, виїзд для чоловіків від 18 до 60 років під час війни не можливий.

Раніше "Телеграф" розповідав, які документи потрібні для виїзду за кордон авто. Якщо за кермом перебуває людина, яка не є власником автомобіля, перелік необхідних документів розширюється.