На острові Зміїний, за легендою, похований міфічний герой Ахілл

Читать на русском
Автор
1994
Колаж "Телеграфу"

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

Герой Стародавньої Греції Ахілл (або Ахіллес від грецького "Ἀχιλλεuς"), за легендою, міг бути похований на острові Зміїний серед Чорного моря. Тут був його храм, а згодом під час розкопок знайшли залишки загадкового поховання.

Згідно з давньогрецькою історією, острів підняла з дна морського німфа Фетіда для свого сина Ахілла, вбитого Аполлоном. Фетіда викрала тіло сина з похоронного багаття і перенесла на острів. Фетіда навіть оживила сина, і Ахілл ще жив на острові. На території острова раніше розташовувався храм Ахілла і, згідно з легендами, сам він тут похований тут. На Зміїному справді під час розкопок було знайдено залишки поховань, але чи то було тіло Ахіллеса, чи ні — не доведено. З Ахіллом, за легендою, був похований його 15-кілограмовий золотий щит, який досі шукають.

За іншою легендою, якось амазонки вирішили знищити храм Ахілла за те, що той убив у бою їхню лідерку, Пентесеолію. Ось тільки експедиція з 50 кораблів була невдалою. Приставши до берега, амазонки наказали рабам вирубувати дерева навколо храму. Потім войовниці на конях намагалися проникнути усередину. Але Ахіллес грізно глянув на вершниць, і від цього погляду збожеволіли коні, піднялися дибки, скинули на землю амазонок і почали топтати їх копитами.

Після початку повномасштабного вторгнення навколо острова також відбувалося багато гучних подій. Зокрема, захисники Зміїного 24 лютого першими зустрічали загарбників і послали "русскій воєнний корабель" у правильному напрямку. Влітку 2022 року артилерійська установка САУ "Богдана" змусила окупантів здійснити "жест доброї волі" й відступити з острова.