Від заморозків до 25 градусів тепла: синоптик попередив про зміни погоди в Україні

Читать на русском
Автор
859
Потепління не за горами
Потепління не за горами. Фото Freepik

За словами синоптика, початок травня видався аномально холодним, але скоро стовпчики термометрів поповзуть вгору

Початок третього весняного місяця не приніс в Україну потепління, найближчими днями настання літа теж чекати не варто, проте прогнозуються заморозки. Але вже з наступного тижня температура підвищиться, щоправда, тепло прийде разом із дощами.

Про це свідчить прогноз кандидата географічних наук, синоптика Ігоря Кібальчича. Докладніше він повідомив у коментарі "Телеграфу".

Як зазначає синоптик, перша декада травня видалася по всій Україні аномально холодною. Внаслідок надходження арктичних повітряних мас, у нічні години в багатьох регіонах фіксувалися заморозки на поверхні ґрунту й у повітрі. Додатковий дискомфорт надавав поривчастий вітер північно-східної чверті, а також дощі.

У другій декаді місяця атмосферні процеси над Східною Європою почнуть поступово перебудовуватись на літній характер, йдеться у прогнозі. Температура повітря в Україні поступово підвищиться, проте все ще залишатиметься нижчою за кліматичну норму, особливо на Лівобережжі країни. Кількість опадів при цьому очікується несуттєвою, причина — довготривалий та обширний антициклон Tina, центр якого вже тривалий час локалізується в Білорусі та країнах Балтії. Оскільки він був сформований у холодному повітрі, то найближчими днями збережеться ймовірність заморозків у західних, північних та центральних областях України. Проте, в денний час, в умовах малохмарного неба і яскравого сонця повітря буде швидко прогріватися до комфортних показників.

За прогнозом, до 14 травня, неділі, в Україні істотних опадів не очікується. Очікується мінлива хмарність, лише вдень 12 травня, у п’ятницю, у східних та північних областях місцями можливий невеликий дощ. До того ж, вітер змінних напрямків, на Лівобережжі країни — північно-східний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі становитиме від +3 до +8 °С, з подальшим підвищенням до +7…+12 °С у найближчі вихідні, 13-14 травня. У західних областях у найближчі дві доби на поверхні ґрунту та місцями у повітрі можливі заморозки 0…-3 °С. Але вдень повітря прогріється до +13…+19 °С, а 13 і 14 травня прогнозується помітне підвищення денної температури до +20…+25 °С.

Погода в Україні 12 травня 2023
Прогноз на 12 травня. Карта УкрГмц

У період з 15 по 17 травня, попереджає Кібальчич, синоптичні умови в Європі зазнають деяких змін. Певні атмосферні фронти спричинять дощі у західних та південних областях України, а 17 травня опади поширяться на більшу частину території нашої країни. Місцями дощі супроводжуватимуться грозами та випаданням граду. Водночас, згідно з прогнозом, температура повітря відчутно підвищиться в нічний час і становитиме близько 8-13 градусів тепла, на півдні до +15 °С; днем стовпчики термометрів досягнуть позначок +19…+25 °С.

Погода в Україні 15 травня 2023
Прогноз на 15 травня. Карта УкрГмц

Крім того, Кібальчич прогнозує нестійкий характер погоди в Україні 18-20 травня: пройдуть грозові дощі, подекуди у супроводі граду та шквалистого посилення вітру. Температурне тло суттєво не зміниться і коливатиметься в межах кліматичної норми для цих днів, додав синоптик.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у прогнозі на місяць синоптик Ігор Кібальчич прогнозував погоду більш літнього характеру вже у третій декаді травня. Тоді стовпчики термометрів сягатимуть 30 градусів з позначкою "+".