Ловив не тільки світ. Як Сковорода втік зі свого весілля

Читать на русском
Автор
947
Експонати з музею Сковороди у Переяславі
Експонати з музею Сковороди у Переяславі. Фото фото з відкритих джерел

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

Мандрівний філософ Григорій Сковорода був легендою не лише з точки зору його праць та поглядів, які він у них поширював, а й з нонконформістського підходу до життя та неочікуваних вчинків. Його біографія насичена фактами, які навряд чи зустрінеш ще у когось — передбачити свою смерть та викопати могилу у саду друга, придумати свою шкільну програму з поетики та відмовитися викладати щось інше попри тиск керівництва.

Одним з цікавих та маловідомих фактів про Сковороду є історія з його одруженням. Кохання спіткало Григорія Сковороду у 1765 році. Він мешкав тоді на хуторі поблизу Валків. І закохалася у нього донька відставного майора, яку він вчив філософії та духовних співів. Справа дійшла до вінця, та Сковорода втік просто із власного весілля. Бо коли його запитали, чи з власної волі бере шлюб із цією жінкою, він замислився і дійшов висновку, що світ його таки не спіймає.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що 7 травня 2022 року російська ракета "Іскандер" вдарила по Літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди у Харківської області. Музей розташовувався у маєтку поміщиків Ковалевських, побудованому у XVIII столітті, до війни його відвідували тисячі туристів. За злою іронією історії, це сталося у рік 300-ї річниці з дня народження видатного українського філософа. У звіті мінубивства росії заявлялося про авіаудар по "Сковородниковому" (так у документах), в результаті якого був успішно вражений "пункт управління" ЗСУ.