Різдво по-новому: Зеленський просить Раду змінити дати трьох свят, а ще надати статус англійській мові

Читать на русском
Автор
18473
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Офіс президента

Ці зміни наближають Україну до Європи

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради два законопроекти — про зміну дати святкових днів (зокрема Різдва) та про офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Про це повідомив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань податкової та фінансової політики Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Законопроект щодо зміни дат свят, який глава держави вніс до Ради, стосується насамперед Різдва, офіційне святкування якого пропонується перенести з 7 січня, а 25 грудня (цього дня свято відзначає більшість християнського світу).

Також пропонується перенести дату Дня Української Державності — з 28 липня на 15 липня.

Крім того, на більш ранню дату буде перенесено День захисників та захисниць України — вони прийматимуть вітання не 14, а 1 жовтня.

Проект закону №9432 "Про застосування англійської мови в Україні", пропонує визначити категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов’язані володіти англійською мовою. Проект унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів державної та місцевої влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

Вимога щодо володіння англійською мовою може встановлюватися суб'єктом призначення до кандидатів на посади в органах місцевого самоврядування (крім виборних посад), основні посадові обов'язки яких передбачають виконання функцій з міжнародного співробітництва.

Встановлюються вимоги щодо обовʼязкового володіння англійською мовою для претендентів на зайняття посад:

  • державної служби категорії "А";
  • державної служби категорій "Б" і "В", перелік яких встановлюється КМУ;
  • голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється КМУ;
  • поліцейських середнього та вищого складу Нацполіції, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється КМУ;
  • прокурорів;
  • у податкових та митних органах, перелік яких встановлюється КМУ;
  • керівників субʼєктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлюється КМУ.

Порядок проведення іспиту на визначення рівня володіння англійською мовою, а також перелік документів, що засвідчують рівень володіння англійською мовою, у тому числі сертифікатів міжнародного зразка, встановлюються КМУ.

Як повідомляв "Телеграф", Православна церква України 24 травня затвердила повний перехід на новий календар. Раніше про таке рішення повідомила і Українська греко-католицька церква.