Війна — день 501: ЗСУ розвивають наступ на трьох напрямках

Читать на русском
Автор
20435
В Україні розпочався ще один день у стані війни
В Україні розпочався ще один день у стані війни

Оперативно про головне за добу 9 липня

Україна мешкає 501-й день широкомасштабного російського вторгнення. ЗСУ продовжують наступальні дії на ряді південних напрямів, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Також є успіхи Сил оборони України та на Бахмутському напрямку. Водночас російські окупаційні війська, мабуть, уже почали розуміти, що їм не втримати "материкову" частину України і почали активно зміцнювати оборону в окупованому Криму.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський назвав логічною риторикою заяви про те, що президент рф путін буде змушений шукати діалогу, коли українські війська будуть на адмінмежі з окупованим Кримом.

22:00 Туреччина та Україна оголосили про збереження зернової угоди, навіть якщо росія з неї вийде, повідомляють ЗМІ. Начебто турецькі ВМС забезпечуватимуть безпеку коридорів для суден.

21:00 Російські військові в чергове обстріляли Берислав, контузію отримав директор лікарні, повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

20:00 ЗСУ продовжують наступальні операції на Мелітопольському та Бердянському напрямах, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 В ангарі села Зарічне, що біля Мелітополя, який окупанти перетворили на свою базу, пролунав вибух та сталася пожежа, повідомив мер міста Михайло Федоров.

18:00 Біля Кримського мосту як з боку окупованого півострова, так і з боку Кубані утворився великий затор, який продовжує збільшуватися. Перед цим росіяни повідомляли про нібито "збиття крилатої ракети".

17:00 Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда домовилися про координацію дій напередодні саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі.

16:00 Позиції США та Німеччини по Україні "дещо пом'якшилися" напередодні саміту НАТО, і Східній Європі вдалося досягти деяких поступок, пише видання Politico.

Тому очікується, що союзники НАТО на саміті "перевершать туманну обіцянку альянсу, дану у 2008 році, про те, що Україна в якийсь момент стане його членом".

15:00 У Ростовській області та на окупованій території Донеччини пролунали вибухи. Слідом за Кримом там теж спрацювало ППО.

14:00 Президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда під час заходів у Луцьку обговорили майбутній саміт НАТО, який пройде у Вільнюсі.

13:00 Для забезпечення безпеку під час саміту НАТО до Вільнюсу направили близько тисячі військових з інших держав Альянсу. У Литву також поставили передові системи ППО.

12:00 В окупованій Керчі пишуть про роботу ППО

11:00 Польща передала Силам оборони України ударні гелікоптери радянського виробництва Мі-24. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

10:00 Українські воїни мають успіхи й продовжують просуватися вперед на Бахмутському напрямку. Місцями ворог опиняється в пастці, заявив командувач Сухопутними військами Олександр Сирський

09:00 На саміті НАТО 11-12 липня, на якому, можливо, візьме участь президент Володимир Зеленський, Німеччина може наполягати на відстроченні приєднання України до Альянсу.

08:00 За добу ЗСУ знищили 600 окупантів

07:00 Президент США Джо Байден напередодні саміту НАТО у Вільнюсі здійснить візит до Великобританії, де зустрінеться із королем Чарльзом та прем'єр-міністром Ріші Сунаком.

01:00 Один день військової агресії росії коштує 4 млрд гривень збитків української екології, і це без урахування екоциду рф на Каховській ГЕС, заявив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець.

00:00 Командири захисників "Азовсталі", які повернулися в Україну, обіцяють продовжити боротьбу і ще сказати своє слово в бою.

Про те, що відбувалося 6 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 498: у окупантів горять тили та великі втрати на передовій

Інформацію за 7 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 499: окупанти зазнають нищівних втрат, але продовжують атакувати Україну

З даними за 8 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 500: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти зазнають величезних втрат на півдні