Війна — день 500: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти зазнають величезних втрат на півдні

Читать на русском
Автор
23905
В Україні розпочався ще один день у стані війни Новина оновлена 09 липня 2023, 18:51
В Україні розпочався ще один день у стані війни

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують боротьбу проти загарбників вже протягом 500 днів. ЗСУ продовжують досягати нових успіхів на сході країни, і змогли звільнити нові позиції під Бахмутом. Тим часом росіяни зазнають величезних втрат на півдні, де українські захисники активно знищують як бойову техніку, так і особовий склад окупантів. Це призводить до того, що деякі російські підрозділи просто відмовляються виходити на бойові місії.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупаційні війська готуються до можливих бойових сутичок на території Криму, повідомляє Military Media Center.

"З метою відбиття потенційного наступу окупаційні війська проводять фортифікацію місцевості у північній, західній та східній частинах півострова", — сказано в повідомленні Telegram.

За наявною інформацією, росіяни також посилюють захист Кримських перешийків.

22:00 Сили оборони України продовжують проведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямах, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, повідомляє Генштаб ЗСУ.

21:00 Російські загарбники зосереджують основні сили на чотирьох напрямках фронту. За добу сталося вже понад 20 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Бійці "Легіону Свободи" планують ще один транскордонний рейд до росії. Під час нього вони прагнуть отримати вигоду з безладу в Кремлі, який тримається після заколоту керівника ПВК "Вагнера" євгена пригожина, сказав командир легіону "Свобода росії" під позивним "Цезар", повідомляє The Guardian.

19:00 Українські сили досягли тактично значущих успіхів у районі Бахмута Донецької області у п'ятницю, 7 липня, і продовжили контрнаступальні операції як мінімум на трьох інших ділянках фронту, повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

18:00 Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про роботу над посиленням систем протиповітряної оборони у найбільших українських містах, як це зроблено у Києві.

17:00 Зеленський повідомив, що українські воїни – захисники "Азовсталі" повертаються в Україну з Туреччини.

16:00 Українські військові відкинули російських окупантів біля села Кліщіївка Бахмутського району, свідчать дані інтерактивної карти DeepState.

15:00 Президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, який нещодавно подав у відставку.

14:00 Кількість загиблих внаслідок обстрілу російськими військовими Лимана 8 липня зросла до восьми людей.

13:00 У Туреччині Володимир Зеленський зустрівся із патріархом Варфоломієм. Обговорили реалізацію Формули миру й не тільки.

12:00 Щонайменше 6 людей загинули і 5 поранені внаслідок обстрілу російськими терористичними військами Лимана.

11:00 Ворог продовжує мінування ЗАЕС, повідомили в ГУР. Наразі на територію станції доставляються міни та вибухові речовини.

10:00 Окупанти намагаються повернутися на свої позиції, які вони займали до підриву Каховської ГЕС, повідомила речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

09:00 Українські військові знищили ще 630 окупантів

08:00 Вночі ворог вдарив по Кривому Рогу. Застосував безпілотники. Поцілив по сільськогосподарському підприємству. Постраждав 26-річний чоловік. Його госпіталізували в стані середньої тяжкості.

07:00 Запеклі бої на Бахмутському напрямі тривають. Українські війська при цьому розпочали нову хвилю контратак на Запорізькому напрямі, йдеться у звіті ISW.

06:00 Ніч в Україні минула без масованих ударів!

01:00 Ердоган за результатами зустрічі із Зеленським заявив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.

00:00 Президент США Джо Байден визнав, що рішення про передачу Україні касетних боєприпасів було ухвалено через брак звичайних.

Про те, що відбувалося 5 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 497: загроза вчиненню теракту росіянами на ЗАЕС, ЗСУ розвивають наступ

Інформацію за 6 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 498: в окупантів горять тили та великі втрати на передовій

З даними за 7 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 499: окупанти зазнають нищівних втрат, але продовжують атакувати Україну