"Люди гадають, що є дві України": Подоляк пояснив, чому вибори зараз неможливі

Читать на русском
Автор
1525
Михайло Подоляк
Михайло Подоляк. Фото president.gov.ua

Велика кількість людей зараз стоїть на захисті України та організувати для них можливість голосування на передовій практично неможливо

Проведення парламентських та президентських виборів згідно з українським законодавством заборонено під час воєнного стану в країні. Є також і низка обґрунтованих причин, через які цей процес стає неможливим у нинішніх умовах.

Про це у вівторок, 29 серпня, сказав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі "Сніданок з 1+1". За його словами, у цьому питанні враховуються такі фактори як безпека, фінанси, реєстрація виборців та низка інших.

"Президент абсолютно реалістично дивиться, на відміну від багатьох людей, які досить дивно поводяться. Вони думають, що є дві України — одна воює, а інша може займатися тим, чим займалася 33 роки, тобто займатися своїми політичними кар’єрами", — сказав він.

Михайло Подоляк наголосив, що, по-перше, в країні воєнний стан і велика кількість людей зараз стоїть на захисті України та організувати вибори на передовий неможливо. Президент про це чітко говорить: якщо будуть спостерігачі, які можуть сидіти в окопах.

Друга складова, як зазначає радник, це постійні атаки з боку росії. А третя – агітаційна.

"Як проводити агітацію? У нас не контрактна, а мобілізована армія. Люди мають право висувати свої кандидатури, проводити певні заходи інформаційного реагування. Як ми можемо ці їхні права забезпечити?" — пояснив Подоляк.

Також він додав, що в країні зараз велика кількість тимчасово переміщених людей – їх близько 14 млн, якщо ще брати внутрішньо переміщених.

"Яким чином провести у такі короткі терміни перереєстрацію реєстру виборців?", — підсумував він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в "Слузі народу" висловилися щодо проведення виборів, поки в країні продовжується воєнний стан.