"Українці погано розуміють": соціологи про шум навколо Зеленського та опитування про корупцію

Читать на русском
Автор
5949
Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото president.gov.ua

Українці потребують того, щоб влада вжила рішучих заходів проти корупціонерів

У Київському міжнародному інституті соціології відреагували на критику опитування про корупцію в Україні. Соціологи заявили, що зараз Володимира Зеленського підтримує рекордно висока частина населення і запит на боротьбу з корупцією не означає її зниження.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті КМІС. Соціологи зазначили, що українці хочуть подолати корупцію, але погано розуміються на вертикалі влади України.

Так, у КМІС додали, що багато українців вирівняли поняття "відповідальності" за боротьбу з корупцією з "причетністю" до цієї боротьби, але робити цього не варто.

"Серед громадськості є відчутний запит на боротьбу з корупцією. Крім цього, українці переважно погано розуміються на державному управлінні, і хто і за що несе відповідальність і де може вплинути", — наголосили соціологи.

Через це громадяни персоналізують в особі президента саме того, хто має і може, на їхню думку, робити серйозні кроки у боротьбі з корупцією. Особливо сильним є цей запит від українців на тлі того, що підтримка Володимира Зеленського в суспільстві зараз на високому рівні й громадяни очікують від лідера країни серйозних кроків.

"Тобто зараз це питання відображає запит і заклик громадськості до президента вчинити рішучі дії, спрямовані на боротьбу з корупцією… Треба розуміти загальний політичний контекст та політичні наслідки. Зараз Зеленський зберігає рекордно високу підтримку (80-85% довіри чи схвалення діяльності у залежно від формулювання питання)", — додали соціологію

Опитування показало, що лише чверть населення хотіла б бачити на посаді президента іншу людину після перемоги. Інші ж повністю чи здебільшого задоволені діями нинішнього глави України.

"Тому нинішній заклик до президента боротися з корупцією не означає зниження та кризу підтримки (проте, звичайно, у довгостроковій перспективі та особливо після Перемоги та після зміни порядку денного можуть бути суттєві зміни)", — резюмували у КМІС.

Зазначимо, згідно з опитуванням Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, проведений спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, на початок липня 78% опитаних вважали, що президент України несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та військових адміністраціях, а не згодні з цим твердженням лише 18% опитаних.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чи стосується корупція допомоги союзників. Володимир Зеленський чітко відповів на це запитання.