Українська ракета по Костянтинівці? У Зеленського та в СБУ відповіли на статтю NYT

Читать на русском
Автор
12275
Наслідки удару по Костянтинівці
Наслідки удару по Костянтинівці. Фото ДСНС України

Обставини удару вивчають правоохоронні органи

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк висловився з приводу розслідування The New York Times, під час якого американська газета нібито з’ясувала, що удару по ринку в Костянтинівці, з численними жертвами, було начебто завдано українською ракетою. Проводиться детальне розслідування цієї події.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі. Подоляк запевнив, що суспільство точно отримає відповідь на питання, що саме сталося у Костянтинівці.

"Безперечно, поява в іноземних виданнях публікацій із сумнівами щодо причетності росії до удару по Костянтинівці тягне за собою зростання конспірологічних теорій, а отже, вимагатиме додаткової юридичної оцінки з боку слідчих органів. Суспільство точно отримає відповідь на питання, що саме сталося у Костянтинівці. Як і в тисячах інших випадків російських ударів по нашій країні в межах непровокованої війни", — пише він.

Подоляк додав, що правоохоронні органи проводять ґрунтовне та детальне розслідування кожного інциденту в рамках фіксації та документації російських воєнних злочинів. Зокрема, вивчаються й обставини удару по Костянтинівці та "юридична істина", за словами радника голови ОП, буде встановлена.

"Між тим, не слід забувати: це росія почала вторгнення в Україну і саме росія відповідальна за принесення війни до нашої країни. І саме росія регулярно завдає масованих ракетних, бомбових і дронових ударів по цивільній інфраструктурі та цивільному населенню. Україна веде виключно оборонні дії, захищає себе та свої території", — резюмував Подоляк.

За даними слідства, яке веде Служба безпеки України, 6 вересня 2023 року по ринку у Костянтинівці Донецької області російські окупанти вдарили із С-300, повідомила пресслужба СБУ у коментарі "Українській правді". Про це свідчать зокрема "ідентифіковані уламки ракети, вилучені на місці трагедії".

Військовий експерт, ветеран війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман у коментарі "Телеграфу" пояснив публікацію в NYT продовженням подібних періодичних вкидань на користь росії через її численних агентів впливу на Заході. Він навів низку аргументів, чому удару по ринку в Костянтинівці не могли завдати ЗСУ.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що 6 вересня було здійснено атаку по Костянтинівці Краматорського району Донецької області. Удар припав по місцевому ринку, на якому на той момент знаходилася велика кількість людей. Незабаром у мережі з’явилося відео самого прильоту. Як пізніше з’ясувалося, ця подія забрала життя 16 людей.