В Україні розвінчали свіжий російський міф про "двійника Зеленського" (відео)

Читать на русском
Автор
8350
Володимир Зеленський виступив в ООН Новина оновлена 22 вересня 2023, 05:05
Володимир Зеленський виступив в ООН. Фото Колаж

Українці згадали про біолабораторію з тваринами та припустили, що там навчилися клонувати і людей

Кремлівські пропагандисти разом із окремими проросійськими джерелами з України запустили після виступу президента Зеленського у Генасамблеї ООН новий фейк. Спираючись на змонтоване відео, вони почали розповідати про начебто наявність "двійника" в українського лідера. Причина в тому, що в наведеному ними відеоуривку під час проголошення Зеленським промови політика також показують і посеред зали слухачів.

Відповідний ролик, де президент "дивиться" на власний виступ з трибуни Генасамблеї, почали активно публікувати у мережі. І хоча більшість українців з іронією та сміхом сприйняли цю історію, команда телемарафону "Єдині новини" швидко випустила пояснення щодо звинувачень, що почали лунати на їхню адресу з боку російської пропаганди.

На кадрах видно, як президент Зеленський говорить під час виступу перед Генасамблеєю ООН, але коли камера показує зал загальним планом, Зеленський сидить у залі.

Це відео швидко підхопили росіяни та намагаються будувати чергові теорії змови. У проросійському Telegram-каналі "Klymenko.Time" заявили, що перед монтажерами нібито було поставлено завдання показати, що виступ українського президента слухали усі.

"Мабуть, було поставлене завдання показати повністю заповнений зал під час промови українського президента", — сказано в описі відео.

Варто зазначити, що в офіційній трансляції такої помилки не було. Як пояснила Strategic Marketing Director телеканалу 1+1 Ольга Захарова, котра випустила заяву від імені команди "Єдиних новин", представлене відео — ніщо інакше, як невдалий чужий монтаж.

"Джерелом фейку став проросійський пропагандист Анатолій Шарій, що опублікував перемонтоване відео в своєму телеграм-каналі. До поширення цього відео долучились російські сайти НТВ, Репортер, 1 канал, Федерал Пресс та інші пропагандиські ресурси, які у властивій їм манері викривили реальність. На жаль, поширення фейку підтримали і деякі українські та європейські джерела. Серед них новинні сайти, телеграм-канали і окремі народні депутати.

Переконатись у тому, що інформація та, власне, саме відео є фейковими, всі зацікавлені сторони можуть на YouTube-каналах, що транслюють марафон, в архіві ОТТ-платформ тощо. Ще одним підтвердженням фейку є невідповідність візуальних маркувань. Канали марафону використовують додаткові графічні елементи — геотитр, плашку, рухомий рядок, які відсутні у фейковому відео. Крім цього, в прямому етері марафону трансляція виступу Президента синхронно перекладалася іншим диктором, що також легко перевірити", — підкреслила журналістка.

Втім, українці з іронією поставилися до цього ролику загалом. У коментарях під відео вже жартують, що Володимир Зеленський, як і путін, має двійника і це саме він виступав в ООН. Інші згадали легендарну фразу з мультфільму "Простоквашино": "Вашу маму і там і тут показують".

Раніше "Телеграф" розповідав, що Володимир Зеленський виступив на засіданні Ради безпеки ООН. Він розкритикував організацію за те, що вона не може допомогти закінчити війну в Україні.