Вибори президента під час війни в Україні: експерт назвав п'ять причин, чому це неможливо

Читать на русском
Автор
Чинний президент України Володимир Зеленський
Чинний президент України Володимир Зеленський. Фото president.gov.ua

Стаття 71 Конституції висуває чіткі правила до будь-яких виборів в Україні

Аби провести вибори президента України, не достатньо лише внести зміни у закон про воєнний стан. Справа полягає в тому, що заборона на проведення виборів ґрунтується на конституційних положеннях.

Цю думку висловив у коментарі "Телеграфу" колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера. Він наголосив, що Конституція містить певні принципи проведення будь-яких виборів.

"Це не вигадка закону і не його фантазія. Заборона проведення виборів в законі ґрунтується на конституційних положеннях. Змінити закон буде явно недостатньо, тут питання треба вирішувати з Конституцією", — запевнив Магера.

За його словами, хоч Конституція прямо і не забороняє вибори президента під час воєнного стану, вона наводить рамку з п’яти принципів взагалі будь-яких виборів в Україні.

"Це принципи загального, рівного, прямого виборчого права, принцип вільних виборів і таємного голосування (71 стаття Конституції. — Ред.). І щоб реалізувати всі ці принципи під час воєнного стану, не повинно обмежуватися право на свободу думки і слова, свободу пересування і вільний вибір місця проживання, на мирні зібрання і багато іншого. Тобто під час дії воєнного стану неможливо провести вибори так, щоб не порушити принципи, закладені в 71-й статті Конституції", — підкреслює Магера.

Більше матеріалу про тонкощі проведення виборів глави держави в умовах війни читайте у матеріалі "Телеграфу" Вибори під час війни: чому Захід просить, Зеленський торгується, а Конституція "мовчить".

Також раніше Телеграф писав про те, що чинний президент України Володимир Зеленський погоджується піти на другий термін, назвавши певні умови. Зокрема, глава держави наголосив, що він не піде в президенти після закінчення війни. Але якщо вибори відбудуться під час війни, то балотуватиметься у президенти.