Стефанчук зробив заяву щодо виборів в Україні: потрібно вирішити щонайменше п’ять питань

Читать на русском
Автор
2315
Руслан Стефанчук
Руслан Стефанчук. Фото facebook.

Спікер звернувся до колег із багатьох парламентів у світі з проханням поділитися досвідом проведення виборів під час війни

Україна може прийняти рішення щодо проведення виборів. Для цього має бути врегульована ціла низка проблем, спричинених повномасштабною війною. Водночас керівництво Верховної Ради звертається до парламентів інших країн, щоб вивчити досвід проведення виборів, коли в країні йде війна.

Таку заяву за результатами Другого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи зробив голова ВР Руслан Стефанчук під час спільної пресконференції зі речником Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Маркетою Пекаровою Адамовою. Про це пише "Укрінформ".

"Під час міжнародних візитів мені дуже часто ставлять питання проведення виборів. Україна була, є і залишається демократичною країною. У демократичних країнах дуже важливо проводити вибори, щоб не було "застою" при владі. Водночас в українському законодавстві є певні проблеми щодо можливості чи неможливість проведення виборів під час війни – як на парламентському, так і на президентському рівнях. Ми зараз обговорюємо ці питання", – сказав Стефанчук.

Він також додав, що наша країна має мінімум п’ять проблемних питань, які потрібно вирішити перед проведенням виборів. Йдеться про:

  • забезпечення прав на голосування та бути обраними до органів влади для військовослужбовців;
  • організації виборів на тимчасово окупованих територіях;
  • забезпечення участі у голосуванні українських біженців;
  • фінансування виборів;
  • забезпечення можливості вільного доступу до медіа.

"Ще ряд інших дрібніших питань, що стосуються організації виборів, але я думаю, коли ми разом знайдемо відповіді на ці п’ять, Україна ухвалить рішення про проведення виборів", – додав речник.

Також Стафанчук зазначив, що він звернувся до колег із багатьох парламентів у світі з проханням поділитися досвідом проведення виборів під час війни.

"Я звернувся до своїх колег-парламентаріїв із багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цими досвідами. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення", — підсумував він.

Зазначимо, що парламентські вибори мали відбутися у жовтні 2023 року, а президентські — навесні 2024-го. Проте повномасштабна війна країни ускладнює процес проведення виборів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що український лідер Володимир Зеленський назвав умову, за якої він готовий піти на другий президентський строк.