Україна в рейтингу з "пекельними податками": "Телеграф" дізнався, чи все так погано і які є проблеми

Читать на русском
Автор
Ілля Несходовський Новина оновлена 26 жовтня 2023, 04:52
Ілля Несходовський. Фото facebook.

В Україні виходить така ситуація, що компанії з маленькими оборотами несуть велике податкове навантаження

Україна опинилася в ТОП-5 країн світу з "пекельними" податками, і хоча цей рейтинг уже назвали маніпулятивним, це не виключає того, що в країні справді існують проблеми з податками. У тому числі є кілька основних.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський. За його словами, одна з основних проблем полягає у нерівномірному податковому навантаженні.

"З податками серйозні проблеми. Це пов’язано не зі ставками податків, хоча зі ставками є проблема, не їхнім середнім значенням, а з тим, яке податкове навантаження хто несе. У нас виходить, що компанії з маленькими оборотами несуть більше податкове навантаження, ніж компанії з великим оборотом", — сказав він.

Так, наприклад, як зазначає Несходовський, дві третини нашого експорту забезпечують аграрні підприємства, але вони сплачують мінімум податків. Вони отримують податкову компенсацію, підтримку держбюджету у різних формах. Фактично на спрощеній системі четвертої групи. Тобто податкове навантаження нерівномірно розподілене.

"Головна проблема — адміністрування. Зокрема, це та проблема, яка постійно порушується — блокування податкових накладних. На сьогодні людям доводиться витрачати значну кількість часу на те, щоб підготувати документи, передати у податкову, щоб вони розблокували податкові накладні, наймати юристів. А це додаткові витрати, не тільки часу, але вже й грошей, які вони несуть, щоб зробити роздруківку, підготувати позов до відповідних органів податкової, а потім до суду. При цьому система є абсолютно хибною", — наголосив експерт.

У 86% випадків підтверджено, що система здійснює помилкове блокування. Розблокування відбувається через суд і виграш у таких випадках становить 96%. Однак при цьому втрачено час та втрачено кошти.

"Фактично заморожується 1/5 компанії й плюс до цього, внаслідок тих правил, які придумала податкова, це поширюється як така пляма. З тобою перестають працювати твої контрагенти, тому що вони не хочуть набути статусу ризиково низького, тому що ти маєш статус низький. При цьому податкова приховує цей статус і може призначати рандомно, що і призводить до великих ризиків. Тільки коли заблокують податкову накладну, ти не отримаєш податковий кредит. Мало того, бізнес переплачує податки внаслідок такого блокування. Далі з адмініструванням — це питання перевірок. Держава не ходить до тих, хто "чорний" і це також проблема з нашою новою системою", — додав експерт.

Ілля Несходовський пояснив, що завдання Мінфіну зараз максимально наповнювати бюджет. Він реалізує це завдання двома шляхами.

"Перший шлях — це підвищити ставки й це частково зроблено, скасувавши ті режими, які були введені на початку війни. Другий шлях — посилити тиск на бізнес, здійснити контрольні перевірки. Вони не до кінця розуміють, що основний спосіб збільшення надходжень до бюджету це, скоріше, відновлення економіки, збільшення їх виробництва, їх обороту, саме їхні кроки, які вони роблять, необґрунтовані, призводять до того, що економіка не зростає в тих обсягах, які є. Ті відсотки, що вони говорять, це всупереч діям уряду, а не завдяки діям уряду", — вважає співрозмовник "Телеграфа".

Ще одна проблема, яку виділив експерт, полягає в тому, що кредитування отримують не завжди ті галузі, яким це потрібно. Тобто мова може йти про великі компанії, у яких справи й так йдуть добре.

"За програмою 5/7/9 основне кредитування отримують не ті галузі, які цього потребують. Прибуткові галузі. Наприклад, це "Новус", АТБ, інші мережі. А на другому місці — це сільськогосподарські підприємства, які за програмою 5/7/9 отримують. І далеко не лише фермери, а й великі компанії отримують фінансування та підтримку з боку уряду. Переробні підприємства – це не більше 17%", – підсумував він.

Нагадаємо, раніше перша віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко розповіла "Телеграфу", чи мають намір в Україні знижувати податки найближчим часом.