Корупція та ручне управління: чому українські податки назвали "пекельними" і наскільки це справедливо

Читать на русском
Автор
3566
Чи пекельні податки в Україні
Чи пекельні податки в Україні. Фото Трибуна Бровари

Експерти пояснили, що не так з податками та їх рейтингом

Потрапляння України до ТОП-5 країн світу з "пекельними" податками необов’язково говорить про недоліки вітчизняної податкової системи. Насправді питання може бути значно глибшим.

Таку думку "Телеграфу" висловила низка українських економічних експертів. За їхніми словами, ситуація з податками в Україні значно глибша і може говорити, зокрема, і про загальну систему державного управління.

Так, за словами економічного експерта Олексія Плотнікова, хоча українська податкова система і сповнена недоліків, при складанні Tax Index 2023 її автор 1841 року Foundation, швидше, оперував неподатковими показниками.

"Цей рейтинг багато в чому складається з урахуванням критеріїв та показників, які не мають прямого відношення до податків, ставок, умов їх зборів та іншого. Велику увагу його автори приділяють аналізу зручності системи держуправління, її впливу на економіку та податки, корупцію та інше. всім цим показникам Україна знаходиться аж ніяк не на найкращих місцях", — каже експерт.

Так, за словами Олексія Плотнікова, податкові ставки у Швеції, наприклад, куди вищі за українські, але при цьому система державного управління зрозуміла, зручна і не вимагає чогось понад те, що написано в законах. В Україні ситуація, на жаль, інша.

На думку економічного експерта Бориса Кушнірука, важливе значення має наскільки податкова система підходить тій чи іншій державі.

"Податкова система в Україні не з простих, і, щоб розібратися в ній, потрібні професіонали. Візьмемо США – звичайній людині фактично неможливо сплатити податки без податкового консультанта, але завдяки їм можна знаходити способи мінімізації податків. Вони не мають ПДВ, але при цьому високі податки на доходи фізосіб та корпорацій, але в середньому податкові ставки в Україні нижчі", — пояснює співрозмовник "Телеграфа" національну специфіку податкових систем.

На думку експерта, основна проблема української податкової системи – відсутність чітких, зрозумілих та виконуваних правил гри, коли надто велика роль ручного управління, що породжує корупцію.

"У нас є система єдиного податку, яку використовують для мінімізації податків, є можливості махінацій на митниці, якими користуються, тому що це все дозволяє робити існуюча податкова модель. Все це породжує корупцію та враховується при складанні думок про нас. Виправити це може чітка, докладна і правильно складена податкова система", — вважає експерт.

На думку економічного експерта Данила Моніна, негативний рейтинг посилюється поточною ситуацією: Україна перебуває у стані війни і корупція в країні зросла на тлі зростання обмежень у зв’язку з війною та величезною кількістю грошей, що входять до країни.

"Не секрет, що Україна також опинилася внизу рейтингу економічної свободи. І як показала війна — навіть військові дії не привід щось змінювати. Ми спостерігаємо запуск перевірок, блокування третини "живих" підприємств — це скоріше дії, які лише додають негативу". У результаті ми маємо верховенство не права, а правлячої еліти, яка може робити все, що завгодно», — резюмує Данило Монін.

Нагадаємо, раніше перша віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко повідомила "Телеграфу", що знижувати податки уряд не планує.