Обіцяв дрон на Червоній площі, а опинився за кордоном: українці відреагували на втечу топ-фігуранта справи "Приватбанку"

Читать на русском
Автор
398721
Володимир Яценко
Володимир Яценко. Фото Facebook

Яценко затримали 22 лютого 2021 року в аеропорту "Бориспіль" при спробі втечі з Дніпра у Відень

Фігурантам гучних справ в Україні іноді вдається не тільки уникнути в'язниці, а й взагалі покинути країну. Так, підозрюваний у привласненні майна колишній перший заступник голови правління "Приватбанку" та співзасновник monobank Володимир Яценко теж виїхав за кордон.

Як зазначається у розслідуванні "Української правди", ще 25 лютого 2021 року Яценко вийшов під заставу в 52 млн грн. За даними журналістів, зараз він має статус підозрюваного.

У березні 2022 закінчилися строки встановлених судом обов'язків для Яценка, а нових зобов’язань на нього не накладали. Таким чином він зміг виїхати з України як особа з інвалідністю другої групи. Всього Яценко сім разів залишав країну, востаннє – у серпні минулого року. З того часу він вже 14 місяців перебуває за кордоном.

Після початку повномасштабного вторгнення Яценко став виробником безпілотників. У квітні він навіть запропонував винагороду 20 млн гривень тому, чий БПЛА приземлиться на Червону площу у москві.

Слід зазначити, що 24 жовтня Яценко опублікував у себе на сторінці у Facebook пост про продовження роботи над дроном "Довбуш".

Водночас у соцмережах українці гнівно відреагували на інформацію про виїзд Яценка за кордон.

Дехто навіть запропонував створити в Україні аналог "Моссаду", тільки для корупціонерів.

Як відомо, Володимир Яценко був фігураном справи про розкрадання майже 137 млн грн "Приватбанку". Його затримали 22 лютого 2021 року в аеропорту "Бориспіль" при спробі втечі з Дніпра у Відень чартерним рейсом. 25 лютого ВАКС відправив під варту Яценка до 22 квітня 2021 року. Суддя також призначив альтернативою арешту заставу в 52 млн 210 тис. грн. Прокурори просили призначити Яценкові заставу у 136,8 млн грн, оскільки він фігурує у справі про розкрадання майже 137 млн грн. Цього ж дня Яценко вніс заставу та вийшов з-під варти.

Нагадаємо, 24 жовтня Шевченківський суд Києва ухвалив рішення залишити олігарха Ігоря Коломойського під вартою. Водночас бізнесмен має можливістю внесення застави у розмірі 3,8 мільярда гривень.