Кабмін дозволив знести деякі пам'ятники і в Києві та інших містах: список

Читать на русском
Автор
640
Кабмін дозволив демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським та радянським діячам
Кабмін дозволив демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським та радянським діячам. Фото Фото: Мінкульт

В Україні триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті

Уряд ухвалив важливе рішення, яке дає змогу демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським та радянським діячам в українських містах. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики.

Про це у п’ятницю, 10 листопада, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України. Зазначається, що уряд ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення.

"Продовжується звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники", – наголосив тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

З реєстру виключили такі пам’ятники:

  • пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському;
  • пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка;
  • могилу генерала армії Ватутіна у Маріїнському парку;
  • монітор "Залізняків" на вул. Електриків;
  • пам’ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.

Також у Мінкульті додали, що це торкнулося також пам’ятників Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна — визволителям" в Ужгороді та меморіального комплексу "Борцям революції".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в одній із гімназій Києва керівництво "заховало" пам’ятник Пушкіну під фанеру, а її замалювали під колір постаменту. У такий спосіб пам’ятник спробували сховати від сторонніх очей.