Не хотіли, щоб було як у росії: чому ПЦУ дозволила використовувати старий календар

Читати російською
Автор

Таке рішення відповідає православним традиціям

Православна церква України (ПЦУ) залишила за монастирями та парафіями право не переходити на новоюліанській календар. Як наслідок, тепер в Україні зберігатимуться релігійні свята за новим та старим календарем.

Одна з причин — хотіли уникнути розколу та вдовольнити суспільний запит на свободу. Про це у коментарі "Телеграфу" розповіли релігієзнавець Юрій Чорноморець та митрополит Олександр (Драбинко).

"І це дуже правильно, адже відповідає православній традиції: в будь-якій помісній церкві можуть бути громади, що служать за іншим календарем. Навіть в УПЦ МП є більше 100 громад, які служать за новоюліанським календарем, — пояснив релігієзнавець Юрій Чорноморець.

Він також зауважив, що очевидним є суспільний запит на новоюліанський календар, але не менш важливим є суспільний запит на свободу, коли кожна громада може визначати своє життя як завгодно.

"Це в традиціях Київського християнства. Згадайте російський розкол, коли вони сперечалися як хреститися: двома чи трьома пальцями. А ці ж новації перед тим в Київській митрополії на території України були запроваджені на 50 років раніше і жодних розбірок не було", — додав релігієзнавець

Митрополит Олександр зазначив, що у ПЦУ не хотіли, щоб у нас, як у Греції, виник якийсь старостильний розкол.

"Ми живемо в одній церкві, але не обмежуємо парафії та монастирі у праві богослужінь за старим календарем", — сказав він.

Зауважимо, що з 1 вересня по 15 листопада правом не переходити на новоюліанський календар користувався і монастир ПЦУ в Києво-Печерській лаврі. І це було дивно, адже 1 жовтня настоятель ПЦУ править урочисту службу з нагоди Покрови у Рівному, а тим часом в Києві монастир ПЦУ у найвизначнішій пам’ятці православ’я це свято не відзначає.

Більш детально про вплив переходу Києво-Печерської Лаври на новий календар читайте у матеріалі "Телеграфу" Два Різдва на рік: що змінить перехід Лаври на новий календар

Нагадаємо, раніше ми писали, що Православна церква України 24 травня оголосила про перехід на новоюліанський календар. Раніше так само вчинила Греко-католицька церква у нашій країні. Новий церковний рік почався з 1 вересня 2023 року.