Війна — день 652: ЗСУ продовжують оборонятися на низці напрямків, росіяни зазнають втрат

Читать на русском
Автор
10795
Україна продовжує давати відсіч загарбникам
Україна продовжує давати відсіч загарбникам. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Героїчні захисники України продовжують протистояти російським окупантам. Щодоби супротивник здійснює десятки атак на позиції ЗСУ на фронті, а також атакує мирні міста безпілотниками та ракетами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США мають можливість надавати Україні допомогу протягом кількох тижнів, але дати гарантії щодо майбутніх поставок не можуть, оскільки це все вирішується в Конгресі, — координатор Ради національної безпеки США при Білому домі Джон Кірбі.

22:00 Війська РФ обстріляли одну з шахт "Торецьквугілля". Поранення отримав 32-річний працівник, заявили в Міненерго.

Австралія передасть Україні додаткову партію MRAP Bushmaster, — посол Австралії в Україні Едвардс. Ця бронемашина здатна перевозити 9 бійців, захищати від стрілецької зброї та мін. Максимальна швидкість — 100 км/год, коштує приблизно $500 тис.

21:00 З'явилося вечірнє звернення Зеленського: "Провів тривалу нараду з главою уряду Денисом Шмигалем. Зокрема, щодо співпраці з партнерами, підготовки й нових рішень про підтримку нашої держави, про співпрацю з донорами. Як і завжди, був на звʼязку з військовими – з командувачами. Була доповідь розвідки".

20:00 Російські окупанти обмежили постачання води в окупований Донецьк, тепер вода в місті буде подаватись через день і в окремо виділені години.

Україна і США на конференції оборонних індустрій у Вашингтоні підписали Меморандум про спільне виробництво в оборонній промисловості та обмін технічними даними, — керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

19:00 Один з українців втратив за 5 місяців російського полону 77 кілограмів, — це найбільша зафіксована втрата ваги, повідомив Лубінець.

18:00 США і Британія запровадили санкції проти двох росіян, пов'язаних із групою сучасної постійної загрози (APT), яку спонсорує ФСБ РФ.

17:00 Атакувати українські об’єкти енергетики масштабніше, ніж торік, російські війська не зможуть, бо їхні ракетні запаси виснажені. Однак загроза таких обстрілів все ще є, і вони фактично відбуваються вже зараз, а серйозний виклик ще попереду, коли настане пік зимового періоду та навантажень на енергетичну систему, — представник ГУР Андрій Юсов.

16:00 Зеленський підписав указ про набуття чинності сьогоднішнього рішення РНБО щодо застосування санкцій щодо громадян та компаній РФ. Серед них є соратники голови Чечні Рамзана Кадирова.

15:59 У всіх південних та східних областях України повітряна тривога — можливі ракетні пуски з боку Азовського моря.

15:00 Росія тримає в полоні 28 000 цивільних Українців. "З-поміж цих 28 тисяч — це дві тисячі громадян України, вік яких складає більш ніж 65 років. Є випадки, коли у полон захоплюють тільки за проукраїнські вислови українців, які старше 80-85 років", — повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець. Також офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

14:00 Російські війська обстріляли село Тягинка Херсонської області, четверо людей поранені, одну з них у важкому стані, повідомляє місцева влада.

12:42-13:48 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К.

12:00 Прикордонники знищили 5 ворожих "шахедів" на Півдні минулої ночі

11:00 Прем'єр-міністер Естонії Кая Каллас провела телефонну розмову з главою уряду Угорщини Віктором Орбаном, під час якої, зокрема, обговорювали питання України.

10:00 Росіяни вже розпочали дезінформаційну кампанію проти України та її керівництва. Активна фаза інформаційної атаки очікується до кінця року, заявив представник Головного управління Андрій Юсов.

09:00 Загальні бойові втрати ворога

08:00 Вночі неспокійно було на Нікопольщині.

Російська армія вдарила по районному центру. По місту працювала важка артилерія. На щастя, минулося без загиблих та постраждалих.

07:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в низці регіонів України лунали сигнали повітряної тривоги, вибухи чули у Хмельницькій області
  • Законопроект про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті Конгресу США.
  • Президент США Джо Байден відреагував на провал процедурного голосування у Сенаті США щодо допомоги Україні і назвав це політичним шантажем.
  • Україна запросила у Сполучених Штатів нові види озброєння для успішного відбиття російської агресії, серед них – винищувачі F-18, безпілотники, ударні гелікоптери Apache та ін.

05:00 Підтверджено, що один з російських "шахедів" під час атаки на район Ізмаїла залетів у повітряний простір Румунії та вже звідти намагався атакувати ціль на території України.

В українському небі все спокійно, повітряної тривоги немає.

03:00 Усі ударні дрони знищено, нажаль, моніторингові канали повідомляють, що на півдні є влучання. За даними моніторингу, один "шахед" взагалі залетів на територію Румунію, а звідти почав виходити на ціль.

У Харківській області повітряна тривога. Спостерігається активність тактичної авіації російських терористів.

01:00 "Мопеди" у небі розділилися на дві групи. Одна з них прямує у бік Старокостянтинова, інша – на Одещині у бік Рені.

В ГУР МО повідомили про те, що перевіряють, чи дійсно були знищені російські терористи, які розстріляли українських військовополонених біля Степового на Авдіївському напрямку. Точно встановити цей факт важко, оскільки після розстрілу там були контратаки ЗСУ, позиції знову повернули, а дуже багато російських терористів було винищено.

00:00 В небі над Україною знаходяться російські "Шахеди". За даними від Повітряних сил, БПЛА з Черкащини рухаються на Вінниччину.

Про те, що відбувалося 4 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 649: окупанти розлючено атакують на сході, "спекотніше" всього в районі Бахмута та Авдіївки

Інформацію за 5 грудня дивіться за посиланням:Війна — день 650: окупанти зазнають тяжких втрат, але продовжують штурмувати позиції ЗСУ, особливо на сході

Дані за 6 грудня – можна побачити за посиланням: Війна — день 651: ЗСУ успішно контратакували на двох напрямках, ворог продовжує завдавати ударів по Україні