Війна — день 653: ЗСУ б'ють російських терористів, Авдіївка героїчно тримається

Читать на русском
Автор
9639
Україна продовжує давати відсіч загарбникам
Україна продовжує давати відсіч загарбникам. Фото Телеграф

Розповідаємо оперативно про головне за добу

Героїчні захисники України продовжують протистояти російським окупантам. Щодоби супротивник здійснює десятки атак на позиції ЗСУ на фронті, а також атакує мирні міста безпілотниками та ракетами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Розвідувальний центр Сил оборони Естонії прогнозує, що Росія в найближчі кілька тижнів посилить наступальні дії проти України попри значні втрати, про що свідчить перегрупування загарбників.

Російські окупанти не припиняють спроб захопити Авдіївський коксохімічний завод, вони атакують невеликими піхотними групами і мають багато дронів, — начальник служби зв'язків з громадськістю 47-ї бригади Дмитро Лазуткін.

22:00 Зеленський у вечірньому зверненні подякував воїнам, які проявили себе краще всього, а також розповів про нове засідання Ставки.

21:00 Херсон під обстрілом, в деяких районах зникло світло.

Російський масований обстріл України минулої ночі є "початком зимової кампанії ударів", вважають західні чиновники, — пише Sky News.

20:00 Україні знадобиться час на відновлення, і новий контрнаступ може статися лише навесні 2025 року, — йдеться у статті Wall Street Journal.

19:00 Володимир Зеленський підписав чотири важливі євроінтеграційні закони:

  • 10203-1 — збільшення на 300 людей склад НАБУ;
  • 10262 — можливість НАЗК перевіряти майна набуте до публічної служби;
  • 10288-1 — щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах;
  • 10060 — про незалежність САП.

18:00 Міжнародний олімпійський комітет допустив російських і білоруських спортсменів до Олімпіади-2024 у Парижі у нейтральному статусі. Очільник Мінмолодьспорту України Матвій Бідний назвав це рішення безвідповідальним і закликав МОК нарешті зняти рожеві окуляри щодо країни-агресора.

17:00 Пошукові роботи на місці обстрілу в Новогродівці 30 листопада завершено. Знайдені фрагменти тіла ідентифікували як ті, що належать 33-річній жінці, яку шукали тиждень. Раніше поліцейські ідентифікували її чоловіка та 8-річну доньку. Всього загинуло чотири особи.

Рада підтримала законопроєкт щодо нового місця розташування Національного військового меморіального кладовища. Нардеп Ярослав Железняк каже, що новим місцем будівництва кладовища стане село Гатне на Київщині.

16:00 СБУ повідомила про підозру соратнику терориста Мотороли, спікеру так званого "парламенту "ДНР" Артему Жозі.

15:00 Спецслужби Росії, ймовірно, роками отримували відео з камер спостереження по всій Україні, які працюють на російському програмному забезпеченні TRASSIR і відправляють дані на сервер у Москві, — розслідування програми "Схеми".

14:00 Дніпропетровська ОВА: за уточненою інформацією, у Павлограді через ракетну атаку постраждали 8 людей, це чоловіки від 32 до 66 років, двоє з них у важкому стані. Окрім Павлограду, Тернівки та Юр’ївської громади, руйнування є у Межиріцькій громаді. Загалом пошкоджені понад 20 житлових будинків та 9 господарських споруд. А ще гімназія. Зачепило й лінії електропередач.

Андрій Єрмак показав на відео чудовий приклад роботи ЗСУ на Авдіївському напрямку:

13:00 Закарпатський ОТЦК та СП прокоментував вручення повісток чоловікам у спортзалах, — кажуть, це законно.

"На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога", — йдеться в повідомленні.

12:00 Поліцейські показали фото наслідків російської ракетної атаки на Київщину 8 грудня. Регіон прийняв на себе основний удар — всі цілі РФ були збиті на підльоті до столиці.

11:00 Ще наслідки удару по Харкову вночі 8 грудня

10:00 14 з 19 ракет знищили зранку сили ППО — речник ПС Юрій Ігнат.

09:00 Ракетний удар по Павлоградському району.

На жаль, є один загиблий. Попередньо, четверо постраждалих. Наразі всі доставлені до лікарні. Усіх оперують. Дві людини — у важкому стані.

08:00 Актуальні втрати окупантів

07:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • У ніч на 8 грудня російські військові завдали 6 ударів по Харкову. Поранення отримала 36-річна жінка. 25-річний чоловік з травмами госпіталізований до лікарні.
  • Рішення про початок переговорів із РФ має ухвалити Україна на чолі із президентом Володимиром Зеленським. На цьому наголосив представник Білого дому Джон Кірбі.
  • Президент США Джозеф Байден та його адміністрація готові піти на компроміси з Республіканською партією щодо допомоги Україні.
  • У ніч на 8 грудня у Керчі, що в Криму, загорівся газопровід.

06:00 Цієї ночі силами ППО знищено п'ять із семи ворожих безпілотників — Повітряні сили.

05:00 Відомо, що під удар російських терористів у Харкові потрапили будинки у Холодногірському та Шевченківському районах міста. Поранено двох людей – 25-річного чоловіка ушпиталили, 36-річній жінці надали медичну допомогу на місці.

04:00 Щонайменше одна людина отримала поранення після чергового теракту росіян, здійсненого у Харкові. По місту прилетіло не менше п'яти ракет С-300 з поки ще російської Бєлгородщини. Про наслідки теракту повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Попередньо, постраждали кілька житлових будинків у різних районах міста. Наразі відомо про одну постраждалу людину. На місцях влучань працюють усі відповідні служби", – зазначив він.

03:10 Щонайменше п'ять ударів ракетами завдали по Харкову російські терористи, повідомив Синєгубов. Попередньо, це дійсно були балістичні ракети С-300 з території поки що російської Бєлгородщини.

03:00 Російські терористи обстрілюють Харків. У місті та області оголошено повітряну тривогу. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов закликав мешканців міста перебувати в укриттях.

Ймовірно, удар завдавався ракетами С-300 з території поки що російської Бєлгородської області.

Повітряна тривога також оголошена у Полтавській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

01:00 На Харківщині дали відбій повітряної тривоги. Загалом зараз все спокійно.

00:00 Наразі в небі над Україною все спокійно. Ворожих БПЛА немає, стратегічна і тактична авіація неактивні, ракетних пусків не фіксувалося.

Інформацію за 5 грудня дивіться за посиланням:Війна — день 650: окупанти зазнають тяжких втрат, але продовжують штурмувати позиції ЗСУ, особливо на сході

Дані за 6 грудня – можна побачити за посиланням: Війна — день 651: ЗСУ успішно контратакували на двох напрямках, ворог продовжує завдавати ударів по Україні

Що було в Україні 7 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 652: ЗСУ продовжують оборонятися на низці напрямків, росіяни зазнають втрат