Російських спортсменів пустять на Олімпіаду-2024 у Парижі: але є умова

Читать на русском
Автор
595
Олімпійські ігри 2024
Олімпійські ігри 2024. Фото Скриншот

Для росіян та білорусів на Олімпіаді-2024 будуть діяти суворі правила

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) повідомив, що спортсменів з Росії буде допущено до Олімпійських ігор-2024, які пройдуть у Парижі, хоча раніше казали протилежне. Але є одна умова — команда має бути в нейтральному статусі.

Про це стало відомо сьогодні, 8 грудня із заяви на сайті організації. Під нейтральним статусом, крім росіян, можуть виступати також спортсмени з білоруським паспортом.

У МОК зазначили, що будуть застосовуватись суворі умови відбору для учасників. До участі в літній Олімпіаді буде допущено лише 11 індивідуальних нейтральних спортсменів (вісім з Росії та троє з Білорусі), команди їх цих країн не розглядатимуть. Для порівняння у МОК розповіли, що станом на сьогодні до ігор допущено 60 українських спортсменів. Загалом очікується участь 4600 спортсменів з усього світу.

"Як і всі інші спортсмени, що беруть участь в Олімпійських іграх, нейтральні спортсмени також повинні будуть дотримуватися правил і положень, застосовних на Олімпійських іграх, включаючи антидопінгові правила. Їм також доведеться підписати оновлені Умови участі, які містять зобов'язання дотримуватися Олімпійської хартії, включаючи Олімпійського руху", — кажуть у МОК.

Також у Міжнародному олімпійському комітеті додали, що до участі в Олімпіаді-2024 не буде допущено спортсменів, які підтримують війну Росії проти України або укладали контракти з російськими чи білоруськими військовими організаціями (як приватними, так і державними). Обслуговуючий персонал з аналогічною позицією або даними також не буде залучений.

Крім того, на час дії Олімпіади-2024 у силі залишаються всі санкції проти винних у війні росіян та білорусів. Це означає:

  • Жодний прапор, гімн, кольори чи будь-які інші символи Росії чи Білорусі не будуть вивішуватися на Олімпійських іграх у Парижі 2024 року на жодному офіційному місці чи на якомусь офіційному заході.
  • Жодного російського чи білоруського уряду, чи чиновників не буде запрошено, чи акредитовано на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що МОК закликав спортсменів з усього світу ігнорувати альтернативну Олімпіаду в Росії у 2024 році. У російському МЗС обурилися таким рішенням.