ЄС затвердив 12 пакет санкцій проти Росії: головні пункти

Читать на русском
Автор
1779
РБК

У ЄС обіцяють і надалі підтримувати боротьбу України за свою свободу

Європейський союз затвердив 12 пакет санкцій проти Росії. Він, зокрема, посилить контроль за "ціновою стелею" на російську нафту, запровадить заборони на імпорт ще цілої низки товарів з РФ та багато іншого.

Про це повідомляється на сайті Євроради. За словами голови європейської дипломатії Жозепа Борреля, у 12-му пакеті ЄС пропонує потужний набір нових списків та економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину.

"Наше повідомлення чітке, як я вже заявляв, коли очолювала неформальну Раду закордонних справ у Києві: ми залишаємося непохитними у своїй відданості Україні та підтримуватимемо її боротьбу за свободу та суверенітет", — сказав він.

Головні пункти

  • ЄС запроваджує заборону на прямий чи непрямий імпорт, купівлю чи передачу алмазів із Росії. Ця заборона поширюється на алмази, що походять з Росії, алмази, експортовані з Росії, алмази, що йдуть транзитом через Росію, та російські алмази, оброблені в третіх країнах

(Пряма заборона поширюється на нетехнічні природні та синтетичні алмази, а також ювелірні вироби з діамантами з 1 січня 2024 року. Крім того, непряма заборона на імпорт російських діамантів під час обробки (тобто огранювання та/або полірування) у третіх країнах, включаючи поетапне введення непрямих заборон на імпорт алмазів, що походять з Росії, буде поетапно вводитися з 1 березня 2024 року і завершиться до 1 вересня 2024 року).

  • Посилення контролю за "ціновою стелею" на нафту: посилення механізму обміну інформацією та необхідність повідомляти Брюссель про продаж танкерів будь-якій третій країні;
  • Сьогоднішнє рішення додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з Росії;
  • Поетапна заборона імпорту зрідженого пропану;
  • Розширення заборони транзит на всі військові товари;
  • Розширення переліку заборонених для продажу товарів;
  • Крім економічних санкцій, Рада вирішила включити до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб;
  • Деякі товари дозволені на імпорт, такі як предмети особистої гігієни та одяг;

(Рада вирішила запровадити деякі винятки з обмежень на імпорт предметів особистого користування, таких як предмети особистої гігієни або одяг, який носять мандрівники або знаходиться в їхньому багажі, а також для автомобілів, що мають дипломатичні реєстраційні знаки. А також країни ЄС можуть дозволити ввезення автомобілів з РФ громадянами ЄС, якщо вони не призначені для продажу та використовуються виключно в особистих цілях)

  • Обмеження на реекспорт особливо чутливих товарів і технологій;

(Положення поширюється на заборонені предмети, що використовуються у російських військових системах, виявлені на полі бою в Україні або мають вирішальне значення для розробки, виробництва або використання цих російських військових систем, а також авіаційні товари та озброєння).

  • ЄС вводить вимоги про повідомлення про переказ коштів за межі ЄС будь-якою юридичною особою, заснованою в ЄС, яка належить або контролюється юридичною особою, заснованою в Росії, або російським громадянином або фізичною особою, яка проживає в Росії.

Нагадаємо, 12 грудня Міністерство фінансів США розширило антиросійські санкції, ввівши їх проти тих фізичних осіб та організацій, які допомагають Кремлю обходити чинні обмеження. Це стосується причетних до закупівлі сировини та обладнання для армії РФ.