Їй близько 500 років: після підриву ГЕС на березі річки у Запоріжжі знайшли дивовижну знахідку (фото, відео)

Читать на русском
Автор
16631
На березі Дніпра знайшли старовинний човен
На березі Дніпра знайшли старовинний човен. Фото Колаж

Після подальшої реставрації ця знахідка стане музейним експонатом

Після підриву Каховської ГЕС на ділянках, які раніше знаходилися під водою, а тепер оголилися, виявляють неймовірні знахідки і одним із них став 7-метровий човен на березі Дніпра в Запоріжжі. Його вік може сягати 500 років.

Про це повідомляють у Національному заповіднику "Хортиця".

Так, під час чергового обстеження було знайдено човен, виготовлений із цільного стовбура дуба, довжиною майже 7 м. З огляду на стан збереження деревини фахівці припустили, що вік цього човна може бути близько 500 років, але точніше датування буде можливим після проведення радіовуглецевого аналізу.

Неймовірну знахідку витягли з піску і частинами перенесли до реставраційного ангару. Зараз вона потребує термінової консервації у спеціальному хімічному розчині та надалі реставрації, щоб стати музейним експонатом.

"В минулому біля берегів Хортиці заходили подібні човни, які пов'язані з давньоруським поселенням на острові. Воно існувало з X по XIV cт. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ", — розповіли працівники заповідника.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що на дні водосховища, що обміліло, виявили грецькі амфори різних періодів, кераміку, наконечники, а також предмети часів Візантії.