Сьогодні норма, а тоді — верх непристойності: за які модні тенденції в СРСР затаврували б ганьбою

Читать на русском
Автор
1752
Сьогодні існує свобода самовираження в одязі та образі Новина оновлена 29 травня 2024, 11:30
Сьогодні існує свобода самовираження в одязі та образі. Фото Колаж "Телеграфу"

За деякі могли навіть переслідувати

Гарний одяг у Радянському Союзі був у дефіциті, тому люди одягалися досить дивно, а за деякі сьогоднішні модні тенденції тоді затаврували б ганьбою. У СРСР вважалося поганим тоном самовиражатися через зовнішній вигляд, всі мали бути однаковими і непримітними.

"Телеграф" розповідає, за які звичні нам прояви моди у Союзі можна було стати об’єктом глузувань. Щобільше, за надто незвичайний зовнішній вигляд людиною могла зацікавитися влада.

Джинси

Гардероб сучасної людини складно уявити без джинсів та іншого одягу з деніму – це практично та стильно. Однак у СРСР джинси були не лише дефіцитом, а й "символом капіталістичної загрози ". Був час, коли вони були заборонені, а якщо хтось примудрявся дістати джинси і з’явитися на вулиці, ставав об’єктом засудження та недовіри з боку радянських людей.

Міні-спідниця

Нині їх можуть носити жінки різного віку, проте в Союзі вважалося злом підкреслювати свою жіночність та демонструвати ноги. За це засуджували бабусі на лавках, вважаючи дівчат у коротких спідницях, у кращому разі, вертихвістками.

Різнокольорове волосся

Серед молоді модно фарбувати волосся у яскраві кольори — зелений, рожевий, бузковий. У Союзі це було немислимо, якби хтось наважився б на подібне, його заклювали б оточуючі. Мало того, не було засобів для фарбування волосся у такі відтінки.

Довге волосся у чоловіків

Сьогодні чоловіки вільні вибирати зачіску, багатьом подобаються довге волосся, деякі зав’язують їх у хвіст або кіску. У СРСР чоловіки мали бути коротко стрижені, решта вважалося верхом непристойності. Молодь у 70-ті роки носила довге волосся, наслідуючи західних однолітків, але таких хлопців переслідували. Їх могли затримати на вулиці, забрати до міліції та поголити наголо.

Яскраві шкарпетки з малюнками

Шкарпетки яскравих кольорів та із потішними малюнками — невід’ємна частина сьогоднішнього гардеробу. За часів радянського режиму носки для чоловіків були лише темних нудних кольорів, жіночі теж були тьмяними. Якби хтось надів би шкарпетки зі смішними написами чи картинками, співвітчизники покрутили б пальцями біля скроні.

Раніше "Телеграф" розповідав, які 4 звички видають жінку із радянським мисленням. Їх зберегли чимало українок середнього віку та старших.