Рибний день в СРСР: навіщо він був потрібен і чому саме у четвер

Читать на русском
Автор
2940
gusev-a-v.livejournal.com Новина оновлена 29 травня 2024, 16:37

Пояснення для такого дня було досить простим

Багато українців ще з часів СРСР пам’ятають, що четвер у Союзі вважався "рибним днем". Втім, мало хто скаже про те, навіщо він потрібний і чому саме у цей день тижня.

"Телеграф" розповідає про цей "загадковий" день. Як всі знають, СРСР був далеко не найгуманнішою країною у світі. А його правителі розцінювали своїх громадян як дешеву робочу силу. Звідси й ростуть ноги "рибного дня". Справа в тому, що в Союзі була напруга з білковою їжею і влада підрахувала, що з тією їжею, якою годували робітників, просідають показники праці. Саме з метою підвищити показники та наситити робочу силу білком і було введено "рибний день".

При цьому спочатку під нього не було виділено жодного конкретного дня, а тому в їдальнях та кафе рибу включали у меню у випадковий день. Потім відбулася Друга Світова війна, у зв’язку з якою "рибний день" відклали, але вже у сімдесятих про нього знову згадали. Після довгих нарад було прийнято зробити його в четвер, а не в якийсь інший день тижня.

На суд ЦК було винесено статистичні дані, згідно з ними четвер був найоптимальнішим днем для впровадження рибних страв. Пояснювалося це просто: четвертий день тижня був спокійним, на відміну від того ж понеділка чи п’ятниці. Цими днями рибні биточки або обридла смажена мойва могли бути прийняті роботягами негативно.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, за які модні тенденції в СРСР затаврували б ганьбою.