"Трудові подвиги" маленьких рабів: як у Совєцькому Союзі експлуатували дітей

Читать на русском
Автор
1597
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 09 червня 2024, 16:19

Дітей змушували працювати на важких роботах

Протягом сімдесяти років існування Совєцького Союзу у державі широко використовувалася безплатна дитяча праця. При цьому, через активну пропаганду та промивання мізків, проти цього ніхто не те щоб не виступав, а навіть не бачив в цьому чогось ненормального.

Практика була настільки поширеною, що совєцькі люди навіть не замислювалися, що, по суті, праця дітей – рабська і по суті своїй — злочин. Сьогодні "Телеграф" розповідає, як у Совєтах нещадно експлуатували дітей і залучали їх до будь-яких робіт.

Дитина не може адекватно оцінити вартість своєї праці, і адекватність її оплати, тому її праця легко може стати рабською. Комуністи це дуже добре знали і широко використовували неповнолітніх у своїх цілях — починаючи з революції та громадянської війни, і до самого розвалу СРСР.

Дітей використовували і як гарматне м'ясо на війні, і як активістів у класових конфліктах, і як працю на "трудовому фронті". Діти та підлітки легко піддавалися пропаганді та агітації, тому, як правило, билися, працювали чи навіть помирали "за ідею", а не за гроші чи кар'єрне зростання.

Експлуатація дітей в СРСР
Дівчатка важко працюють
Експлуатація дітей в СРСР
Юні дівчата на важких роботах
Експлуатація дітей в СРСР
Підлітки на будівництві

Формально дитяча праця у часи СССР була заборонена, що знайшло своє відображення у кодексах законів про працю. Усе це підносилося як велике досягнення совєцької влади, і протиставлялося "жахіттям царського режиму, коли дітей експлуатували нещадно".

Насправді ж у СССР, з перших років праця дітей широко застосовувався й у сільському господарстві, й у промисловості. Так, після колективізації діти у колгоспах "добровільно-примусово" працювали по 6 годин на день. Праця колгоспників протягом майже всього радянського періоду була рабською, тож і дітей колгоспників це не оминуло.

Експлуатація дітей в СРСР
Хлопчики працюють на рівні з дорослими
Експлуатація дітей в СРСР
Лише подивіться в його вже недитячі очі

У колгоспах дітей залучали до праці дуже рано, майже з 5-6 років. Працювали у колгоспах за "трудодні", діти отримували сущі копійки, і, відповідно, праця ця була рабська. Та й вибору особливого не було – колгоспники не мали паспортів, тож втекти з колгоспу – як із підводного човна, було неможливо. І не працювати дітям теж було не можна.

Експлуатація дітей в СРСР
Збирання бавовни
Експлуатація дітей в СРСР
Робота у полях

Проте не варто думати, що тяжко працювали лише селяни, яких совєцька влада примусово загнала у колгоспи. Діти, які жили у містах теж активно долучалися до примусових робіт.

"Усі їздили на поля – на збирання буряків чи капусти? У битком набитих автобусах нас возили в колгоспи починаючи з 6 або 7 класу. Я застала ті часи. Впевнена, що за допомогою нашої дитячої праці держава заощаджувала на зарплатах колгоспникам",згадує у своєму блозі Олена Кудренко.

Експлуатація дітей в СРСР
Так раніше збирали урожай у колгоспах

Дітей вивозили у поля та змушували, наприклад, збирати овочі. Користувач мережі Віталій Падалка згадує про це так:

"Оце десь у таку погоду, як зараз (дощик, холодно, спасибі Богу-вітру немає), нас школярами посилали у колгосп збирати буряки. А одного разу навіть у мороз повезли, і ми ті буряки вирубували з мерзлої землі… І це було звично, і сприймалося як належить. Іноді нас для цього трудового подвигу знімали з уроків, а іноді ми їхали у неділю. Єдиною підставою не їхати була медична довідка про хворобу", — згадує Віталій.

Цукор, зроблений з тих буряків був, якщо мені пам'ять не зраджує, по 78 коп/кг. Це за нинішнім паритетом цін приблизно 78 грн/кг, зазначив автор допису.

"Гей, молодь, хто там іще за СРСР занудьгував? Нумо, буряки з землі смикати! Тим більше, погода сприяє", — пожартував Падалка.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, яким був відпочинок у совєцьких дитячих таборах. Дітей активно "пічкали" пропагандою та бридкою їжею.