Parimatch "задонатив" мільярд у бюджет: хто і як шукає "друге дихання" забороненому букмекеру

Читати російською
Автор
Новина оновлена 20 серпня 2024, 17:10

Підсанкційний Parimatch заплатив у бюджет понад мільярд гривень не просто так. "Телеграф" розбирався, від чого міг відкупитися букмекер і які перспективи його можуть чекати.

Українці – психологічно звикли оперувати мільйонами гривень. Сьогодні нікого не здивуєш новинами на кшталт "суддю впіймали на хабарі у 2 мільйони", чи "заступник міністра отримав на тендері відкат у 20 мільйонів". Відтак "мільйон" звучить вже досить буденно і навіть нудно. З мільярдами справа поки інша. Число з дев’ятьма нулями – це для українців все ж таки поки що більше про макроекономіку.

Тому зрозуміло, заголовок про те, що підсанкційний Parimatch раптом вирішив заплатити "аж" цілий мільярд гривень податків (до речі, цікаво, яким чином, якщо всі активи заблоковані на 50 років – валізами готівки в податкову чи БЕБ?) – чіпляє.

Він явно розрахований на те, аби українці трошки, вибачте, "прифігіли" від суми. І подумали – "ну нічого собі, оце так Parimatch, оце так молодець". Особливо коли цей заголовок практично без змін транслює кілька десятків поважних видань.

Насправді ж для власників Parimatch — Катерини Білоруської, Сергія Портнова та інших — витратити 1 мільярд гривень (тобто близько 25 млн доларів) – це все одно, що пересічному українцеві, наприклад, придбати телевізор. Власники самого букмекера кажуть про це не ховаючись. А от держава, приймаючи ці зовсім невеликі для Parimatch гроші, схоже, демонструє готовність пробачити за них і роботу з Росією, і купу злочинів за різними статтями, і потенційно набагато більшу суму фактично вкрадених у неї коштів.

Мільярди гривень на тестування? Не проблема

Історію бренду Parimatch пов’язують з іменем Едуарда Швіндлєрмана, букмекера старої, ще "іподромної" школи та однієї з найнепублічніших постатей грального (як легального, так і нелегального) ринку України. Наразі пошук в аналітичній системі YouControl за словами "парі матч" видає низку назв компаній, у багатьох з яких власником до сих пір записаний саме Едуард Швіндлєрман. Це, зокрема, ТОВ "Парі-матч" (назва з дефісом, код ЄДРПОУ 23504252) та купа регіональних філій.

Втім формально вважається, що за Parimatch зразка 2024 року стоїть його дочка – Катерина Білоруська із часткою близько 79% компанії. Саме їй наразі належить інше ТОВ – "Паріматч" (без дефісу, код ЄДРПОУ 43363902). З її слів, цитуємо: "Я мажоритарний власник Parimatch. У менеджменту компанії на всіх 22%. Батьки передали мені компанію у володіння у період реструктуризації з 2014-го по 2016-й".

Водночас інсайдери грального ринку говорять, що Швіндлєрман досі виконує функцію тіньового кардинала Parimatch. Хоча й, за словами його "молодої зміни" не дуже розуміється на бізнесі і навіть, як каже дочка, "не вміє відправляти СМС-ски". Зате Білоруська зі своїм партнером Сергієм Портновим явно вміють, як і витрачати мільярди гривень, які їм дісталася можливість роздавати направо й наліво саме завдяки Швіндлєрману.

"У нас близько 20 країн… Коли витрачаєш гроші та розумієш, що "воно вже не йде", але продовжуєш тягти далі, бо шкода. Зрештою, вкладаєш ще кілька мільйонів (доларів, судячи з контексту, — ред.). Зараз ми тестуємо, дивимось і, якщо що – вчасно виходимо. На одній новій країні, виходячи, ми готові спалити 2 млн доларів – просто на експерименти", — розповідала у своєму першому інтерв’ю виданню Forbes у ролі мажоритарної власниці Parimatch Катерина Білоруська.

Отже, 2 мільйони помножені на 20 країн – це 40 мільйонів доларів просто "на експерименти".

"У потенціалі ми втратили навіть сотні мільйонів (доларів, судячи з контексту, — ред.). Це просто гроші, вкладені не туди", — підтверджує її слова співвласник компанії Сергій Портнов, розповідаючи про експерименти з управління компанією.

Тобто, обоє абсолютно не приховують, що втрата десятків і навіть сотень мільйонів доларів (чи в перерахунку – мільярди гривень) – для Parimatch не така вже й велика проблема.

6 серпня 2024 року те саме видання першим публікує новину про стягнення державою з Parimatch 1 млрд грн (нагадаємо, близько 25 мільйонів доларів). Вірніше навіть не так – видання акцентує на відшкодуванні букмекером несплачених податків.

У такому ж ключі – "букмекер-молодець, добровільно виправив податкову помилку" – новина потім і розійшлася у ЗМІ. Хоча інформація від Бюро економічної безпеки з цього ж приводу мала зовсім інший контекст – що букмекер був змушений віддати ці гроші "після проведення комплексу слідчих дій" та після оголошеної підозри керівнику підприємства.

Цікаво також, що низка ЗМІ вирішила подати новину про 1 мільярд від Parimatch на фоні обережного твердження, що держава, мовляв, не має достатніх доказів протиправної діяльності компанії. І що санкції проти Parimatch, начебто, були недостатньо "прозорими".

Наведення прозорості: чому Паріматч заборонили в Україні

"Непрозорість", насправді, досить просто пояснюється. Не секрет, що українські правоохоронні органи зазвичай дуже обережні з коментарями до завершення кримінального розслідування, особливо, коли воно стосується великих грошей. Тому що витік інформації в таких розслідуваннях – це ризик можливих реакцій з боку осіб, яких стосується слідство.

Наприклад – втеча підозрюваних, можливе приховування доказів, виведення грошей з рахунків, чи переписування майна на інших власників, вплив на свідків. Тому слідчі й прокурори постійно користуються статтею 222 КПК, яка забороняє розголошення під час розслідування даних без їхнього дозволу. Окрім того у подібних справах трапляються відомості, які становлять державну таємницю (як, до речі, і в справі Parimatch).

Втім, є і зворотній бік справи – коли відсутність притомної інформації породжує для фігурантів справи можливість маніпулювати інформаційним полем. Схоже, якраз цим зараз і займається Паріматч, організовуючи інформаційні вкиди на тему "добровільного мільярду" та "сумнівних санкцій".

У той же час є певний обсяг публічних даних, на основі яких все-таки можна зробити певні висновки — і про кількість кримінальних розслідувань проти Parimatch, і про те, що саме інкримінується букмекеру та причетним до нього фізичним особам, і про обсяги коштів, які фігурують у розслідуваннях.

Зокрема, з Держреєстру судових рішень відомо, що діяльність Parimatch, його посадових осіб та власників (вже згадуваних Катерини Білоруської, Сергія Портнова, а крім них — також Микити Ізмайлова, Максима Ляшка, Романа Сиротяна та інших) стала об’єктом уваги правоохоронців відразу у декількох глобальних кримінальних провадженнях останніх років, пов’язаних з організацією незаконного грального бізнесу, ухиленням від сплати податків, легалізацією тіньових коштів і навіть державною зрадою. Розглянемо деякі з них.

Кейс "Спортбанк"

Наприклад, кримінальне провадження №42023000000001384 де фігурує Parimatch розслідується за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 203-2, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 365-3 КК України. Або, у перекладі на "звичайну" мову:

ч. 1 ст. 111 – Державна зрада;

ч. 2 ст. 203-2 — Незаконна діяльність з організації або проведення азартних ігор, лотерей;

ч. 2 ст. 209 — Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;

ч. 3 ст. 212 — Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів);

ч. 1 ст. 365-3 — Бездіяльність працівника правоохоронного органу щодо незаконної діяльності з організації або проведення азартних ігор, лотерей.

Кримінальне провадження №42023000000001384 стосується кількох напрямків.

Перший, це причетність громадянина України Андрій Савченка (на скріншоті нижче – ОСОБА_4, також відомий, як співзасновник "Спортбанку" разом з Микитою Ізмайловим, який одночасно — співвласник Parimatch) та його родичів до організації платіжної системи "Payberry" в Криму вже після його анексії. Через цю систему, за даними слідства, зокрема, здійснювалося поповнення мобільних операторів з так званих ЛДНР, а прибутки йшли на фінансування окупаційних адміністрацій.

Фрагмент судової ухвали, з якої прослідковується зв’язок партнерів Parimatch з РФ /telegraf.com.ua

Ну а другий напрямок розслідування – це, власне, діяльність самого "Спортбанку" та його зв’язки з Parimatch. За інформацією слідчих, низка осіб, серед яких Андрій Савченко та співвласник компанії Parimatch Микита Ізмайлов (на скріншоті нижче – ОСОБА_14), з метою власного збагачення та можливо ведення підривної діяльності проти держави у сфері економіки, створили мобільний банк "Sportbank" та низку суб`єктів господарювання, реквізити яких використовуються для легалізації доходів, одержаних від незаконної гральної діяльності та операцій з віртуальними активами.

Фрагмент судової ухвали, де власників Parimatch прив'язують до схем з легалізації коштів, отриманих протиправним шляхом /telegraf.com.ua

"За отриманою інформацією, "Sportbank" надавав послуги з прийому/переказу платежів на користь нелегальних сайтів казино в мережі Інтернет https://pari-match.com/, https://parimatch.com/, https://air2.parimatch.com/. На вебсайті ІНФОРМАЦІЯ_1 у період з 05.09.2020 по 05.05.2022 розміщувалась інформація про можливість поповнення та виведення коштів з ігрових рахунків гравців з використанням ЕПЗ та мобільного додатку "Sportbank", — йдеться, зокрема в тексті ухвали Личаківського районного суду м.Львова від 08.02.2024.

Що ми тут бачимо? А бачимо ми, що співвласник "офіційного" на той час Parimatch (ліцензію компанія отримала у лютому 2021 року) Микита Ізмайлов не гребував вести спільний бізнес з особою, яка заснувала компанію у російському законодавчому полі. Та ще й був власником фінансової установи, яка за даними правоохоронців відмивала кошти тіньових дзеркал Parimatch (про продовження цієї історії – у окремому кейсі "Кур’єр" нижче).

Тому зовсім не дивно, що за поданням слідчих судом було накладено арешт на нерухоме майно низки осіб, які підозрюються у причетності до вищезгаданих правопорушень. Серед арештованого майна (як випливає вже з іншого рішення Личаківскього районного суду, від 18.03.2024) – квартири і приватні будинки, а також ділянки які належать: власнику "Спортбанку" Андрію Савченку (на скріншоті нижче – ОСОБА_8), його партнеру Микиті Ізмайлову (міноритарний власник Parimatch), мажоритарній власниці Parimatch Катерині Білоруській, а також Ігорю Бокію, власнику платіжних сервісів 4bill та SettlePay, через які працював "Спортбанк".

Фрагмент судової ухвали, з якої видно перелік арештованого майна власників Parimatch та їх партнерів /telegraf.com.ua

За сьогоднішніми ринковими цінами вартість цієї нерухомості становить десь кілька десятків мільйонів (до сотні мільйонів) гривень. Це, звичайно майже не співмірно з мільярдом, який врешті погодилися заплатити власники Паріматч. Але і згадане нерухоме майно — це лише краплина з моря тих активів, які правоохоронці насправді заблокували під час розслідування кримінального провадження №42023000000001384.

Деяке уявлення про масштаби проблем, що виникли у Parimatch, може дати аналіз інших ухвал, пов’язаних з цим провадженням.

Так, у ще одній судовій ухвалі від 08.02.2024 перераховано понад дві сотні рахунків (значна частина з них – безпосередньо Parimatch), гривневих, та в іноземній валюті, через які, як вважають слідчі, здійснювалися протиправні операції.

Фрагмент судової ухвали, з якої видно частину арештованих рахунків Parimatch /telegraf.com.ua

Конкретна інформація по обсягам коштів на цих (та багатьох інших) арештованих рахунках наразі відсутня (хоча свого часу Parimatch заявляв про 250 млн грн, але є сумніви, що лише стільки, адже звідки тоді взявся 1 млрд?). Дуже приблизні справжні масштаби можна уявити, беручи увагу відеоінтерв'ю співвласника Parimatch, яке він дав BigMoney у червні 2021 року. Згідно інтерв’ю, щомісячна кількість ставок Parimatch становила близько 5 мільярдів на місяць, при revenue (ще називають валовим ігровим доходом) — у 5% від усього цього об’єму.

Скріншот випуску програми BigMoney, де власник Паріматч Сергій Портнов розповідав про гігантські заробітки букмекера /Скріншот youtube/BigMoney

Якщо згадати, що, за словами Портнова, середня ставка гравців Parimatch становить 6,5 долара, – то виходить просто гігантська сума — в 1,65 млрд доларів ігрового доходу на місяць. Та навіть якщо Портнов, як вважають деякі журналісти, помилився і мав на увазі revenue 0,5% — все одно виходить 165 млн доларів, або близько 6,6 мільярдів гривень доходу на місяць. І очевидно, що значна частина суми могла знаходитися саме на арештованих рахунках. Адже власники не приховували, що попри масштабування на інші країни — Україна залишається їхнім основним місце ведення бізнесу.

Кейс "Кур’єр", або як Parimatch працює в Україні після санкцій

Інше кримінальне провадження — №72023000500000126 цікаве тим, що розкриває схеми можливої протиправної діяльності Parimatch вже після введення санкцій.

Розслідується воно за ч. 2 ст. 203-2 (незаконна діяльність з організації або проведення азартних ігор, лотерей), ч. 2 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом), а також ч.5 ст. 27 (співучасть та посібничество у злочині).

Стосується провадження, передовсім, конкретної фізичної особи, яка працювала кур’єром з прийняття коштів у тих, хто продовжував грати на сайтах "клонах" після закриття офіційного сайту Parimatch у зв’язку з накладенням санкцій.

Фрагмент судової ухвали, з якої видно, як Parimatch здійснював діяльність після введення санкцій /telegraf.com.ua

Саме цей момент і цікавий у розслідуванні, бо згідно даним правоохоронців – кураторами сайтів "клонів" та організаторами протиправної схеми – були службові особи ТОВ "Паріматч". Подробиці схеми розкрито у судовій ухвалі від 19.01.2024.

Фрагмент судової ухвали, з якої видно, як Parimatch здійснював діяльність після введення санкцій /telegraf.com.ua

До речі, у вже згаданому вище кримінальному провадженні №42023000000001384 – також згадуються сайти, через які після втрати ліцензії Parimatch проводив оборудки. Це, зокрема, онлайн-казино "Buddy.bet", "PariWin". На початку 2024 року вони потрапили в поле зору правоохоронців, а їх фінансові документи було вилучено.

Про що нам говорить ця історія? Про те, що Parimatch – зовсім не такий білий і пухнастий, як він зараз намагається представити себе через публікації у ЗМІ. І що отой злощасний мільярд, начебто, "податків", насправді може бути результатом заробітку на протиправних схемах, які існували і під час роботи букмекера за ліцензією, і після її втрати.

Кейс "Айбокс Банку"

Ліквідація протиправних схем "Айбокс Банку" (заробляв у тому числі на схемах міскодингу при обслуговуванні грального бізнесу) навесні 2023 року співпала за часом з введенням санкцій проти Parimatch. Тому логічно було б припустити, що ці події якось пов’язані. Та у тогочасних публікаціях ЗМІ, на диво, практично немає інформації на цю тему. Менеджмент Parimatch очікувано участь у міскодингі спростовував.

Та правоохоронці, схоже, вважають інакше. У судовій ухвалі від 29.01.2024 – знаходимо цьому підтвердження.

Фрагмент судової ухвали, з якої видно, що правоохоронці прив'язують Parimatch до справи "Айбокс Банку" /telegraf.com.ua

Кримінальне провадження №№72023140000000040 розслідується за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Стосується воно у першу чергу власників та керівництва "Айбокс банку" (у тому числі співвласниці і колишньої голови наглядової ради Альони Шевцової, яка наразі втікла від слідства, остання відоме місцезнаходження — ОАЕ) та організованої ними протиправної схеми на базі згаданого банку та низки інших юридичних осіб.

В одній із численних судових ухвал, яка стосується цього провадження, знаходимо підтвердження зв’язку з Parimatch.

Фрагмент судової ухвали, з якої видно, що правоохоронці прив'язують Parimatch до справи "Айбокс Банку" /telegraf.com.ua

З низки інших ухвал по цьому провадженню, зокрема з ухвали від 29.09.2023 – можна дізнатися про масштаби коштів, які змогли "наварити" учасники протиправної схеми. А це – майже 5 мільярдів гривень.

Фрагмент судової ухвали, з якої видно, якиз збитків могли нанести держави оборудки "Айбокс Банку" з букмекерами на кшталт Parimatch /telegraf.com.ua

Про що нам розповідає дана історія? Про те, що Parimatch все таки можна пов’язати з міскодинговими схемами "Айбокс Банку". І про те, що ці схеми нанесли державі тільки встановлених збитків у 5 разів більше, аніж "відкупний" мільярд букмекера.

Сумні перспективи Parimatch

Враховуючи все вищезазначене, станом на зараз можна говорити про декілька можливих причин появи в інформаційному полі "історії на мільярд" від Паріматч та, відповідно, про пов’язані з цими причинами варіанти розвитку подій.

Перший варіант – умовно "прийняти й простити". Тобто, Parimatch заплатив, аби відкупитися і полегшити наслідки поточних кримінальних проваджень.

За цей варіант говорить те, що мільярд було заплачено надто публічно і голосно (цікаво, на яких рахунках зараз ці гроші?), та те, що БЕБ недвозначно натякнув, що керівник букмекера пішов на співпрацю з слідством. Окрім того, від очей широкого загалу приховано те, скільки букмекер міг заплатити, так би мовити, не публічно.

Наслідком цього варіанту цілком може стати навіть зняття санкцій і реінкарнація букмекера на українському ринку, під соусом, що він з боргами розрахувався. При цьому кримінальні справи проти власників та службових осіб букмекера — Катерини Білоруської, Сергія Портнова, Микити Ізмайлова, Максима Ляшка, Романа Сиротяна — можуть або потихеньку закрити, або просто відкласти в довгу шухляду, аби тримати букмекера на гачку. Ну а рахунки і майно — розблокувати. Наразі перші ластівки вже є – зовсім недавно суд скасував арешт майна, накладений на частину активів власниці Parimatch Катерини Білоруської, зокрема рахунки її благодійного фонду.

Також цей варіант, скоріше за все, не виключатиме, що в роботі Parimatch і надалі діятиме низка чорних схем. Але гроші з них у майбутньому ітимуть не тільки формальним власникам.

Другий варіант – умовно "простити й продати". За такого варіанту виплата мільярду – це спроба "відмити" забруднений актив, аби потім домовитися про зняття санкцій і загнати його комусь, хто готовий придбати, не дивлячись на бекграунд.

Цей варіант може мати місце, оскільки чутки про продаж Parimatch ходили вже досить давно. Про це, зокрема, говорила в інтерв’ю і сама власниця мажоритарної частки Катерина Білоруська (йшлося про суму 200-300 млн доларів).

Також про це писали журналісти у своїх розслідуваннях. Одне таке розслідування – досить коспірологічне і дещо фантастичне – опублікувала свого часу група Blackboxosint. Його меседжі встигли навіть передрукувати закордонні видання, але потім розслідування загадково з сайту Blackboxosint зникло. Втім, наразі доступна його версія у веб-архіві.

Суть полягає в тому, що до власників Parimatch, начебто, прийшли кримінальні авторитети, які ще й представилися співробітниками ЦРУ. І зажадали частину акцій Parimatch. Мовляв – вони все можуть порішати ледве на рівні Зеленського. А стоїть за "покупцями", згідно цього розслідування, хтось із лотерейного ринку, який хоче накласти лапу на базу гравців Parimatch

Фантастика, чи не фантастика, але якщо Parimatch продадуть – багато залежатиме від того, кому саме. Якщо, наприклад, "білим" власникам з тої ж Британії – можна очікувати, що букмекер поступово стане цивілізованим. Якщо комусь непевному – то ситуація може навіть погіршитися.

Третій варіант – умовно "ребрендінг". За такого варіанту мільярд – це частина штрафу. Parimatch при цьому формально лишається під санкціями і, начебто, йде з ринку. А на його інфраструктуру, що залишилась, сідає якийсь умовний MatchPari.

На користь такого варіанту говорять вже зафіксовані спроби вивести на ринок "нових гравців" — тих самих "Buddy.bet" і "PariWin". Але тоді все було зроблено досить кострубато, зв’язки з власниками Parimatch відразу простежувалися і, очевидно, не було домовленостей "згори".

Цього разу, якщо раптом варіант буде реалізований, все зроблять обережніше і не забудуть домовитися, з ким і як ділитися. Коротше кажучи, потрібно уважно слідкувати за ліцензіями, які найближчим часом видаватиме Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей.

Четвертий варіант – умовно "малореальний". Це варіант, коли 1 мільярд – це просто донарахований податок, виплатою якого всі вдовольняться. Parimatch залишиться під санкціями на 50 років, а його власники житимуть на Кіпрі, розвиваючи IT-бізнес. Нагадаємо, після введення санкцій щодо Parimatch, основний постачальник грального пз для букмекера, IT-компанія Parimatch Tech (яка також належить Катерині Білоруській), змінила назву на GR8 Tech і спробувала дистанціюватися від свого токсичного клієнта, який робив їй 70% виторгу. Ну а держава шукатиме вже інших "товстих" правопорушників, аби видоїти з них суму з дев’ятьма нулями.

Цей варіант, як вже зазначено, малореальний. І ми в нього не віримо. А ви?