Битва за Донбас: який хід може зробити Україна - Ігор Романенко

Перевірено Максим Іванов
Читать на русском
Автор
1421
РФ можна змусити покинути Донбас за допомогою угоди
РФ можна змусити покинути Донбас за допомогою угоди. Фото zn.ua

Військовий експерт пропонує укласти з РФ угоду з метою виграти час та отримати більше можливостей для України

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко висловив "Телеграфу" думку про те, як Україні з мінімальними втратами розв’язати вузол конфлікту на Донбасі в рамках російсько-українського протистояння.

"Треба діяти тонко, дипломатично. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, якій небагато залишилося на цій посаді, хотіла б завершити свою міжнародну діяльність чимось суттєвим. Тими ж просуваннями в нормандському форматі. Але шансів на це мало.

Для Німеччини Меркель, безумовно, зробила багато хорошого. А ось для України — навпаки. У 2008-му багато в чому її зусиллями Україна і Грузія не змогли отримати План дій щодо членства в НАТО. У підсумку проти наших країн Росія розв’язала війну. І за це Меркель як міжнародний політичний діяч несе величезну відповідальність.

Більш того — після початку російської агресії й проти Грузії, і проти України — Меркель виступала категорично проти надання нашим країнам озброєння. Абсолютно негативні дії стратегічного рівня.

І, нарешті, саме Меркель зробила міжнародний військово-політичний, економічний, корупційний злочин, всіляко сприяючи побудові "Північного потоку-2".

Звичайно, це в економічних інтересах Німеччини, яка стає газовим хабом в Європі. Але оскільки газ є зброєю, як будь-які енергетичні ресурси, вона підірвала одну з можливостей стабілізувати ситуацію в Україні. Важко сказати, наскільки їй вдасться організувати нормандський формат, завершальний, з її участю. Але чогось істотного очікувати від подібного заходу годі й говорити, з огляду на передісторію.

Куди більше надії на американців. Тим більше, що заступник державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд запевняє, ніби Штати готові приєднатися до нормандського формату або надавати іншу підтримку паралельно.

Питання в тому, що може запропонувати Україна? Вже зрозуміло, що в НАТО нас в осяжному майбутньому не візьмуть. Відповідне питання можуть розглянути не раніше 2030 року. До цього нам будуть говорити про відкриті-закриті двері, про чергові "домашні завдання" і так далі. І це при тому, що ті ж Албанія, Чорногорія приймалися в Альянс, перебуваючи в куди гіршому стані, ніж ми зараз.

Зрозуміло, що практично все тут впирається в позицію Росії. Стратегічно її керівництво хоче залучити у сферу свого впливу Україну, створити такий собі "путінський союз" з нашою участю. Він постійно говорить про загрозу НАТО, про те, що натовські бази могли стояти в Криму, тому там і сталося те, що сталося у 2014-му. Тобто, Україна в НАТО — больова точка путінської Росії.

Знаючи це і розуміючи, що нас поки не беруть в НАТО, нам слід використовувати обидва ці чинники.

Оскільки Мінські угоди не працюють, треба пройтися по них в нормандському форматі. Хто на які поступки готовий. Росіяни точно не погодяться на вибори за міжнародними стандартами, без своїх військ і незаконних збройних формувань на території ОРДЛО. Раз не йдуть на це, значить, зривають Мінські угоди. Але відкрито вони на таке не підуть. Як і ми не можемо піти на ряд політичних моментів, включаючи "особливий статус" і тотальну "амністію". Тому процес уже котрий рік "заморожено". І щоб зрушити його з мертвої точки ми могли б, наприклад, укласти з РФ угоду. Україна в найближчі 5 років (з можливою пролонгацією) не буде вступати ні в які військові союзи та розміщувати військові бази на своїй території. Ми не змінюємо свій стратегічний курс в ЄС і НАТО. Але ті ж стратегічні військові угоди можуть дати нам на даному етапі більше можливостей. Просто треба їх реалізовувати. Конкретні договори повинні бути. Можна підняти Будапештський документ і нагадати його підписантам про гарантії. І підписати тепер вже не меморандум, а договір з гарантіями безпеки України.

Втім, досить, якщо це зроблять американці.

У відповідь Росія йде з ОРДЛО. Питання Криму ми теж будемо підіймати, боротися за його повернення. Але не в пакеті з Донбасом. Важливо розуміти, що кримський кейс ми відразу вирішити не зможемо. І тут важливий поступальний рух. Перш за все — щодо конфлікту на Донбасі".

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.