Після удару по Кримському мосту у путіна був вибір між поганим і дуже поганим варіантом - Ігар Тишкевіч

Читать на русском
Автор
1222
росія б’є по мирним людям
росія б’є по мирним людям. Фото twitter.com

Експерт аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігар Тишкевич упевнений, що Україна не повинна зупинятися

Російський президент володимир путін назвав увечері в неділю, 9 жовтня, вибух на мосту через Керченську протоку, що стався в суботу, 8 жовтня, "терактом" і заявив про те, що в ньому винні "українські спецслужби".

А вже ранок понеділка, 10 жовтня, розпочався з масованого ракетного удару по всій території України, включаючи центр Києва.

Хто організував підрив моста – хай знаються військові фахівці. Важливо розуміти, що у нас триває війна, причому не перший місяць – активна фаза. І росія нічого не підривала, щоби напасти на Україну 24 лютого.

Тут скоріше інше. Підрив Кримського мосту став ляпасом для путіна. Причому черговим, з огляду на гучні заяви, які були раніше. Що буде якась "велика відповідь" і так далі.

Вийшло, що путін опинився, скажімо так, у незручному становищі. Після всіх заяв про "успішне перегрупування", "жести доброї волі" – спроба видати те, що сталося з Кримським мостом, за нещасний випадок несла б прямі загрози самому путіну з точки зору розгойдування внутрішньої ситуації, у тому числі силами російських радикалів. Ще місяць тому вони обережно критикували путіна, а зараз працюють у форматі "цар хороший, бояри – погані". Тобто критикують його оточення.

Але, наголошую, відсутність реакції на такий ляпас, як із мостом, означала б для путіна, що знову критикуватимуть його. Відповідно, політика використання потенціалу російських радикалів буде зведена нанівець.

У путіна був вибір між поганим і дуже поганим. Дуже поганим для нього було б сказати, що вибух Кримського мосту – нещасний випадок, блискавка вдарила, міст "негативно збудувався" тощо. Поганий варіант – визнати, що справді був удар, що міст частково пошкоджено. І звинуватити у всьому Україну, щоби вкотре зіграти на настроях радикалів. Що путін і зробив.

Дії у відповідь, за логікою Кремля, повинні були здійснюватися саме у вигляді ракетного удару. Застосовувати ядерну зброю путін боїться. Тому сьогодні влаштував масований удар по енергетичній, тепловій, цивільній інфраструктурі України. Щоб показати росіянам, що Україні також буде боляче.

Сьогодні, на жаль, у нас день повітряних тривог.

Далі росія максимально намагатиметься пошкодити українську енергетичну інфраструктуру. Щоб зробити цю зиму для нас неймовірно складною.

Паралельно з цим путін на зовнішньому полі продовжуватиме шантаж, підвищуватиме ставки, говоритиме про необхідність "заморозки" конфлікту в нинішній конфігурації. Для росії це вигідно, а для України може стати однією з причин внутрішньополітичної кризи. Такий перепочинок, припинення вогню, точно не піде нам на користь.

На даному етапі Україна не повинна зупинятися, оскільки військову ініціативу перехоплено, триває активна деокупація.

Так, ми обмежені у кількості боєприпасів, техніки. Тож важливо робити те, що робили перед Харківським наступом. Збирати озброєння та військову техніку, працювати з нашими партнерами щодо збільшення нам підтримки та тиску на рф. Паралельно з цим потрібно організовувати наступи.

При цьому в найближчі місяці варто очікувати російського масованого наступу. Набравши мобілізованих, завалюючи українські позиції трупами, путін намагатиметься досягти хоч якогось військового успіху.

Тож, окрім наступу, нам слід готуватися до оборони.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.