Контрнаступ ЗСУ та звільнення Бахмута з великими втратами рівнозначні програшу - Кирило Сазонов

Читати російською
Автор

Для багатьох українців контрнаступ – символ швидкої перемоги та приходу мирного життя. Але це помилкові та невиправдано завищені очікування. Політолог і доброволець ЗСУ Кирило Сазонов пояснив "Телеграфу", чим загрожують постійні розмови про події на фронті

Дві топ-теми, які постійно мусуються останнім часом у медіа – український наступ (контрнаступ) та відхід ПВК "Вагнер" із Бахмута.

Як людина, яка знає ситуацію зсередини, скажу таке.

Виведення "вагнерівців", пошарпаних у боях на Донбасі, з позицій у Бахмуті та околиць, говорить набагато більше, ніж багаторазові заяви пригожина про нібито повне захоплення міста.

Навіть відеоролики "вагнерів", які знімалися в центрі чи східній частині міста, побічно підтверджують передчасність заяв про те, що Бахмут захоплено окупантами повністю. ЗСУ залишаються у південно-західній частині міста, контролюють частину промзони та приватного сектору. Більше того, на деяких ділянках українські штурмовики відсунули ворога з раніше зайнятого рубежу та утримують нові позиції.

При цьому ЗСУ поступово просуваються на флангах на північ і на південь від Бахмута, погрожуючи угрупованню противника оточенням. Більше того, днями 8-й батальйон спеціального призначення СЗГ опублікував відео своїх бійців із Бахмута. Так що пригожин вкотре збрехав. І поздоровлення від путіна у зв’язку з повною окупацією Бахмута теж не варто сприймати всерйоз. Ми ж пам’ятаємо, що й у 2004 році він вітав Януковича із перемогою на президентських виборах. Три рази…

Ну, а інтерес суспільства до контрнаступу ВСУ дійсно дуже високий.

З одного боку — це цілком логічно. У країні йде війна і багато хто живе новинами з фронту. А для вимушених переселенців можливість повернутися до своїх звільнених міст – взагалі питання номер один.

З іншого боку, у сприйнятті багатьох українців контрнаступ – це символ швидкої перемоги та приходу мирного життя. На жаль, це помилкові очікування та невиправдано завищені.

Контрнаступ не буде легким та швидким. Ми вже зараз, просуваючись на північ і на південь від Бахмута, стикаємося з жорстоким опором окупантів. І за кожну пройдену ділянку ЗСУ платять загиблими та пораненими. Для цивільних важливо розуміти це…

Контрнаступ України, який (і це вже визнали офіційно) стартував, дається дуже дорогою ціною. І командування ЗСУ, і військово-політичне керівництво України чудово розуміють, що втратити армію під час штурмів ворожих позицій, це – втратити країну. Звільнення території з великими втратами рівнозначне військовому програшу. Бо потім не буде кому захищати звільнене.

ЗСУ роблять все можливе. Але суспільству не варто ставитись до нашого контрнаступу, як до довгоочікуваного футбольного матчу…

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.