Імпорт електроенергії з РФ та Білорусі: чи загрожують Україні віяльні відключення світла

Читать на русском
Автор
Чи зміниться тариф для населення через імпорт електроенергії
Чи зміниться тариф для населення через імпорт електроенергії. Фото Телеграф

За гіршого розкладу, на думку експертів, в Україні можуть розпочатися віялові відключення електроенергії

Енергетична криза в Україні, про наближення якої попереджали ще влітку, дороге вугілля та його нестача на складах ТЕС — усе це загрожувало українцям наступної зими замерзанням та віяловими відключеннями через брак електроенергії.

Виходом із ситуації влада вирішила зробити поновлення імпорту електроенергії з Білорусі. У листопаді НАЕК «Енергоатом» вже викупила потужності перетину на кордоні з Білоруссю в 885 МВТ, ще 15 закупило ТОВ «Електро Ком’юніті».

В "Енергоатомі" пояснили майбутні закупівлі необхідністю створити запаси електроенергії на зиму, для чого вже працюють 14 енергоблоків українських АЕС із 15. А невеликий імпорт із Білорусі є одним із варіантів такого резервування.

Українці взимку не постраждають, можливо

Як заявили «Телеграфу» опитані експерти, найімовірніше імпорт електроенергії та взагалі майбутня зима для пересічних споживачів в Україні пройде без особливих змін, але є нюанси.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, тариф на електроенергію для українців у 1,44-1,68 грн за КВт/год. залежно від місячного споживання, зафіксований до 1 квітня. І, незалежно від цін імпортної енергії, тариф для населення не зросте.

Олег Попенко
Олег Попенко

«Мабуть, зміниться ціна на електроенергію для інших споживачів. Але тут треба розуміти, скільки й для чого буде імпортовано електроенергії. Якщо йдеться про запаси для покриття дефіциту світла в пікові моменти його споживання після 18 годин – це одне. А якщо імпортну енергію планують продавати всередині України – це може вплинути на ціну для промисловості», – зазначає Попенко.

Жодного впливу на населення від імпорту електроенергії з Білорусі не бачить і директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«На українців імпорт із Білорусі не вплине взагалі ніяк, зарезервовані 900 МВт електроенергії — це замало щоб якось вплинути на загальне споживання і тим більше тарифи для населення. Останні є фіксованими та встановлюються Кабміном. Навіть у найкращі для імпорту часи його частка не перевищувала 1,5% від загального обсягу споживання, а 900 МВт що прозвучали - ще менше. Водночас запаси на випадок якогось форс-мажору необхідні і тому їх резервують, але можливо, що в тому ж листопаді вони навіть не стануть у нагоді», — вважає співрозмовник «Телеграфа».

Геннадий Рябцев
Геннадій Рябцев

Трохи менш оптимістичний директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, який вважає, що в січні-лютому на українців неминуче чекають віялові відключення електроенергії.

«Внаслідок різкого подорожчання газу українці стали обмежувати його споживання. За підсумками 3-го кварталу його споживання впало на 21%, натомість більше обігріваються електроенергією. Це веде до зростання навантаження на мережі та обсягу загального споживання електроенергії, як результат я очікую неминучих віялових відключень у січні-лютому, коли буде особливо холодно, тому споживачі намагатимуться замінити дорогий газ на дешевшу електроенергію», — підсумовує експерт.

Дмитрий Марунич
Дмитро Марунич

Втім, заощадити на опаленні електроенергією замість газу в майбутньому опалювальному сезоні українці навряд чи зможуть, адже 600 тисяч сімей скасували пільги на електроопалення свого житла.