Від чого залежить сума пенсії в Україні: що враховують під час перерахунку

Читать на русском
Автор
4423
Пенсія в Україні нараховується залежно від низки показників
Пенсія в Україні нараховується залежно від низки показників. Фото Відкриті джерела

Пенсія в Україні нараховується залежно від низки показників

Українським пенсіонерам підвищили виплати у жовтні та готуються зробити ще один перерахунок — у грудні. Він буде схожий на липневе підвищення, яке викликало обурення у пенсіонерів через нерівномірність збільшення сум виплат.

У грудні підвищується прожитковий мінімум для непрацездатних осіб до 2093 грн. У зв’язку із цим планується підвищення низки виплат. Але розмір збільшення пенсії залежить від індивідуальної ситуації. Як зазначається у виданні "На пенсії", враховується чотири показники:

  • страховий стаж
  • заробітня плата
  • рік виходу на пенсію
  • складові пенсійної виплати.

Щоб перевірити, в яку суму вам вилився перерахунок коштів, необхідно авторизуватися на порталі Пенсійного фонду та онлайн перевірити нарахування. Їх можна знайти у розділі моя пенсія. Також онлайн можна подати і документи про початок виплати будь-якого виду пенсії, якщо ви хочете поміняти його на інший (наприклад, пенсію по інвалідності на пенсію за віком), або вперше подається на виплати. Як раніше повідомляв "Телеграф", стабільність виплати пенсій у Мінсоцполітики вбачають одним із способів боротьби з бідністю.