Пенсіонер по віку, але без виплат - хто може опинитися без пенсії

Читать на русском
Автор
1952
Отримувати пенсію можна почати автоматично за певної умови
Отримувати пенсію можна почати автоматично за певної умови. Фото vgorode.ua

Виплати можна отримати — але варто бути уважним до свого стажу в системі

В Україні пенсіонери автоматично отримують право на пенсію по досягненню певного віку — 60, 63 або 65 років в залежності від наявної кількості стажу. Та є випадки, коли пенсія мала б бути раніше, але система її не призначає.

В чому причина — пояснює "Соціальна інформаційна платформа". Автоматичне нарахування можливе тоді, коли врахований весь стаж. особливо треба звернути увагу тим, хто напрацьовував його до 2004 року. Стаж за цей період має бути переведений в електронний вигляд — роботодавцем або самою застрахованою особою має бути подана на оцифровку трудова книжка.

Отже, якщо в системі стажу недостатньо для автоматичного нарахування — пенсію можна отримати після заяви. Її подають як онлайн на вебпорталі Пенсійного фонду, так і під час особистого візиту до сервісного центру ПФУ.

Як раніше писав "Телеграф", для того, аби не втратити виплати під час виходу на пенсію і почати отримувати її вчасно в пенсіонерів термін обмежений. Якщо людина не приходить із заявою, їй почнуть виплачувати пенсію автоматично вже з наступного періоду — після 63 років з меншою кількістю стажу. Слідкувати за своїми виплатами потрібно і надалі. Якщо пройшов перерахунок, а вам не збільшили виплати попри знаходження у певній категорії — можна звернутися в ПФУ.