Достроковий вихід на пенсію: хто з українців може розраховувати на виплати раніше і що для цього потрібно

Читать на русском
Автор
Перелік категорій громадян, які можуть вийти на пенсію достроково
Перелік категорій громадян, які можуть вийти на пенсію достроково

ПФУ дав уточнення, що для цього необхідно

В Україні деякі категорії громадян мають право на призначення дострокової пенсії. У Пенсійному фонді пояснили, яких саме українців це стосується.

Як повідомляють у відомстві, згідно з чинним українським законодавством, жінки, які стали матерями п'ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на достроковий вихід на пенсію за віком після досягнення 50-річного віку. Обов'язковим фактором, який вимагатиметься для дострокового нарахування є наявність не менше 15 років страхового стажу.

Крім того, у ПФУ зазначають, що звернутися за призначенням відповідних виплат, українки мають можливість вже зі спливом одного місяця після досягнення 50 років.

Варто також додати, що крім багатодітних матерів, у рамках Закону України щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, отримати право дострокового виходу на пенсію можуть отримати такі громадяни:

  • інваліди по зору I групи — сліпі та інваліди з дитинства I групи;
  • співробітники підприємств із складними умовами праці;
  • військовослужбовці, які брали участь у бойових діях, та ті, які стали інвалідами через певні поранення під захисту Батьківщини, чорнобильці тощо;
  • співробітники підприємств із шкідливими виробництвами, а також важкими умовами праці;
  • співробітники льотного і льотно-випробного складу при вислузі років на цих посадах.

А також бортпровідники(ці), трактористи(ки), доярки, співробітники лісозаготівних бригад, геологічно-розвідувальних бригад, спортсмени і артисти тощо.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні зросли пенсійні виплати для ще однієї категорії українців.

Також нагадаємо, що певна категорія українців може отримати пенсію в розмірі 200% прожиткового мінімуму — кого це стосується.