Долар на чорному ринку здивує різким стрибком? Експерт пояснив, від чого залежатиме курс у 2023 році

Читать на русском
Автор
565
Що буде з курсом у 2023 році - прогноз
Що буде з курсом у 2023 році - прогноз

Експерти пророкували укріплення гривні, проте більшість у цих прогнозах не врахувала того, що росія може почати масовані обстріли критичної інфраструктури, а це має досить велике значення для економіки

В Україні курс валют у наступному, 2023 році, буде залежати не лише від економічної складової країни, а й від того, як розвиватимуться події на фронті, а також від масованих обстрілів критичної інфраструктури з боку російського ворога.

Зокрема, на думку аудитора і керуючого партнера Crowe Артема Ковбеля раніше експерти не враховували ймовірність того, що росія почне безжально бити по об'єктах енергопостачання. Адже це надалі матиме негативні наслідки.

"З огляду на зростання світової інфляції США постійно підвищує облікову ставку. Якщо у березні ставка дорівнювала майже нулю, то наприкінці листопада її діапазон становив 3,5-4%. Це призводить до зміцнення долара та, відповідно, до девальвації інших валют", — пояснив Ковбель.

Ситуація на чорному ринку, якщо порівнювати її з минулоденною, більш менш стабільна: долар й надалі продовжує неспішно, проте впевнено дешевшати.

Так, у п'ятницю, 2 грудня, в українських обмінниках ціна на купівлю складає 40,05 гривень, водночас продаж коштуватиме 40,17 гривні.

Що стосується європейської валюти, то її ціна становить 41,25 гривні — купівля, продаж — 41,55 гривень.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що згідно з останніми прогнозами експертів у грудні американська валюта може вирости в ціні. Про причини такого здорожчання аналітик Олександр Болтян.

Також нагадаємо, що буде з курсом валют наприкінці 2022 року згідно з думкою економіста Германа Марченко.