Перевірки триватимуть: частині українців розповіли, як не втратити виплати від держави

Читать на русском
Автор
687
Виплати переселенцям продовжать автоматично
Виплати переселенцям продовжать автоматично

Мінреінтеграції перевірятиме місця проживання переселенців, щоб ті незаконно не отримували виплати

Переселенці в Україні можуть розраховувати на автоматичне продовження виплат 2023 року. Однак є один нюанс, при невиконанні якого ВПО можуть втратити соцвиплати.

У Мінреінтеграції розповіли, що попри автоматичне продовження виплат, перевірки місця проживання триватимуть.

Внутрішньо-переміщені особи (ВПО) не повинні підтверджувати свій матеріальний стан, оскільки соціальні виплати їм не залежать від отримання прибутку і є безстроковими.

Відповідно до законодавства, допомога на проживання ВПО — це окремий вид допомоги, який переселенцям призначається з місяця звернення і не має кінцевого строку. Тому 2023 року допомогу продовжать виплачувати.

Водночас, Мінреінтеграції продовжить проводити перевірки ВПО і в разі недотримання вимог може позбавити переселенців соціальної допомоги. У Мінсоцполітики наголосили, що українці, які повернулися на постійне місце проживання, втрачають статус переселенців та припиняють претендувати на виплати.

Однак чимало українців нехтують вимогами і не знімаються з реєстрації ВПО, а отже незаконно продовжують отримувати виплати. У зв’язку з цим 2022 року було розпочато перевірки фактичного місця проживання переселенців. Вони триватимуть і 2023 року.

Українцям прийде повідомлення з проханням з’явитися в управлінні соцзахисту за вказаним фактичним місцем проживання, щоб підтвердити своє перебування та статус переселенця. Якщо людина не з’являється упродовж десяти днів, виплати припиняються.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що частині українців 2023 року продовжать виплати автоматично. Деяким громадянам не доведеться звертатися до органів соцзахисту для перерахунку виплат.