Виплат більше не буде: як частині українців не втратити гроші від держави

Читать на русском
Автор
1421
Переселенці можуть втратити виплати
Переселенці можуть втратити виплати. Фото Відкриті джерела

Щоб відновити виплати, потрібно знову стати на облік до органу соціального захисту

З 1 січня соціальні виплати нараховуватимуть за новим механізмом. Внутрішньо-переміщені особи (ВПО) можуть втратити свої виплати, якщо не виконають один простий крок. Про це нагадали у Міністерстві соціальної політики України.

Щоб не втратити гроші, при зміні місця фактичного проживання необхідно сповіщати про це уповноважені органи соціального захисту населення. У разі зміни місця проживання або повернення на постійне місце проживання необхідно наново ставати на облік.

Після нової постановки на облік орган соцзахисту за новим місцем проживання дає запит у відповідний орган за попереднім місцем проживання. Перевіряють факт проживання ВПО за вказаною адресою вибірково працівники територіального органу Національної соціальної сервісної служби України.

Якщо ВПО нема за місцем фактичного проживання/знаходження, то посадова особа робить відповідний запис в акті та залишає повідомлення. У документі сказано, що протягом 10 календарних днів слід з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для ідентифікації.

Якщо цього не зробити, то орган соцзахисту позбавляє переселенців соціальної допомоги на проживання з наступного місяця. Щоб відновити виплати, необхідно стати на облік за місцем фактичного проживання.

Раніше ми розповідали про те, пенсії в Україні призначатимуть по-новому. Збільшиться кількість осіб, які мають виплати.