Долар просяде? Українцям порадили не купувати валюту зараз і дали обнадійливий прогноз

Читать на русском
Автор
7897
Курс валют, прогноз на найближчий час
Курс валют, прогноз на найближчий час. Фото minfin.com.ua

Поки купувати валюту не варто, адже експерт прогнозує здешевшання

Невтішні прогнози економістів з приводу різкого стрибка готівкової валюти в Україні чи не до 90 гривень за долар, на щастя, не стали реальністю. На думку першого віцепрезидента Торгово-промислової палати, члена Української ради бізнесу Михайла Непрана, українська економіка закінчила 2022 рік досить непогано і саме це допомогло нашій країні втриматися від прогнозованого більшістю здорожчання валюти США.

Про це він розповів виданню "ЕП", зазначивши, що велику роль у стримуванні інфляції відіграла міжнародна допомога, адже переважна частина українського бюджету — кошти наших союзників. Водночас адаптуватися до вкрай важкого воєнного часу вдалося і українському бізнесу.

"Як не дивно, але вже минула середина січня, а поки що песимістичних прогнозів економіки — "все пропало", "долар по 90 грн", "зростання цін на продукти на 200%" — немає і, скоріше за все, не буде", — пояснив експерт.

Також Непран додав, що найближчим часом курс долара та євро буде відносно стабільним. Ба більше, ймовірне навіть здешевлення до 36−38 гривень за один долар. Тож тим, хто збирається купувати валюту, поспішати не потрібно — ціни будуть меншими.

Що відбувається з курсом у п'ятницю, 20 січня

За даними фінансового порталу "Мінфін", американська валюта впродовж сьогоднішньої доби коштуватиме під час купівлі — 40,32 гривні, водночас продаж обійдеться у 40,40 гривень.

Ціни на євро в останній робочий день тижня будуть такими:

  • купівля — 43,10 гривні,
  • продаж — 43,30 гривень.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що експерти пророкують черговий стрибок цін на американську валюту в українських обмінниках вже у другому півріччі 2023 рок. На думку економіста Андрія Новака, ринковий курс гривні може впасти на 10-15%.