Зовсім знахабніли: НБУ погрожує банкам карами за свавілля з прийомом доларів, але не слухається навіть Ощадбанк

Читать на русском
Автор
26584
Банки масово намагаються розвести клієнтів на комісію
Банки масово намагаються розвести клієнтів на комісію. Фото Pixabay

Банкам потрібні лише ідеальні купюри та заробіток на неідеальних у 30% комісії.

В останні дні багато українців масово стикаються із ситуацією, коли при обміні валюти з них вимагають "комісію" в 10-30%, якщо купюра має не ідеальний вигляд. Навіть якщо на ній просто стоїть маленька цятка або напис ручкою.

Таку історію на своїй сторінці у Facebook розповіла підприємниця Ганна Бєлінська. За її словами, їй "пощастило" стати володаркою купюри в 100 доларів, які обмінники вважають "зношеними" та відмовляються міняти інакше, ніж із "комісією".

У ході розпитувань в Ощадбанку Ганні вдалося дізнатися, що сама фінансова установа обміну зношених купюр не виробляє, оскільки з вересня 2022 року є внутрішнє розпорядження щодо банку із забороною приймати купюри з ознаками зносу або пошкоджень. Це пояснювалося неможливістю вивезення таких купюр із країни для обміну в країну-емітент через воєнний стан.

Простіше кажучи, банк, приймаючи таку купюру, не зможе її обміняти і якось реалізувати, вона в нього ляже мертвим вантажем до закінчення воєнного стану.

"Тоді я знову звернулася до підтримки Ощадбанку з приводу роз’яснень. Цього разу вони не захотіли спілкуватися зі мною онлайн і передзвонили. Там мила дівчина мені сказала, що служба підтримки Ощадбанку не знає, що відбувається в офісі та відділеннях, вони можуть отримувати внутрішні розпорядження. з запізненням.Але стоп!Розпорядження було видано у вересні 2022 року!І все одно повз, тому що вони нічого не знають, а можуть лише консультувати з послуг банку, інформація про які і так є на сайті», — обурилася Ганна ситуацією, що склалася.

Додатковою проблемою став той факт, що, за словами Бєлінської, у Приватбанку та Монобанку також не дають покласти гроші на рахунок, це можна зробити через касу, де знову ж таки цю купюру можуть визнати непридатною.

Але найгірше, що не приймають валюту і термінали самообслуговування того ж Приватбанку, тобто, власник таких "неідеальних" 100 доларів залишається фактично без грошей.

НБУ загрожує, але його не слухають

Цікаво, що проблема з обміном таких купюр, незважаючи на внутрішнє розпорядження Ощадбанку від вересня-2022, яскраво виявилася на початку червня.

Навіть голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев на своєму Telegram-каналі обурився такою позицією банків, коли за добу скарг на такі "комісії" надійшло понад 400.

"Велика кількість скарг стосується і порушень з боку державних банків. Поряд із цим більша кількість скарг на нелегальні обмінники (увага, МВС!). Обговорили з керівництвом Нацбанку. Державні банки та фінансові компанії днями отримують жорсткі попередження про неприпустимість такої поведінки. Для тих, хто не зрозуміє, за попередженнями будуть санкції", — пригрозив нардеп.

Ситуація набула такого масштабу, що ще в суботу, 10 червня, Національний банк України ухвалив роз’яснення, в якому прописав, що якщо на банкноті існують ознаки значного зношування, змінювати її слід у уповноважених установах, які мають відповідний договір з іноземним банком-кореспондентом.

Значні ушкодження – це:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • із пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові або текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим початковим кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями (плямами), включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, включаючи папери, що викликають люмінесценцію, в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, старі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають очевидні друкарські недоліки.

При цьому якщо купюра має незначні ознаки зносу, то встановлювати будь-які обмеження на її обмін прямо заборонено, як і обмеження купюр, які були випущені до 1996 року.

Незначними ознаками зношування вважаються:

  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) та/або втрата папером жорсткості;
  • відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм;
  • надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук завдовжки до 3 мм;
  • отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук, діаметром не більше 1 мм кожен.

У разі відмови банками обміну купюр іноземної валюти, яка підпадає під визначення незначного зношування або доларів до 1996 року випуску, в НБУ закликали українців звертатися зі скаргами.

За результатами скарг у НБУ пообіцяли перевірки з покаранням винних, якщо буде виявлено порушення. Усі ці погрози Нацбанк дав ще 10 червня, але Ганна Бєлінська написала про свій випадок 12 червня, тобто не виключено, що рекомендації нацрегулятора, як і раніше, ігнорують навіть у державному Ощадбанку.

Раніше в НБУ заспокоїли українців, що інфляція в країні сповільнюється, тобто ціни на товари та послуги зростають уже не так швидко, як раніше, але й не зупиняються.